07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Sosyal Medya Yalanları 5

Sosyal Medya Yalanları 5

1- Gökçek ve Erdoğan’ın Yurda Dönüşünün Dünya Basınındaki Yansıması

Kuzey Afrika gezisini tamamlayan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan , İstanbul Atatürk Havalimanı’na indiğinde coşkuyla karşılanmıştı. Gece yarısı olmasına rağmen Erdoğan’ın alanda toplananlara seslenişi, sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biriydi. Tam bu saatlerde Twitter’da bir fotoğraf paylaşılma rekorları kırdı. İddiaya göre bu karşılama dünya basınında büyük yankı uyandırmış, İngiltere’den Japonya’ya kadar tüm gazeteler bu karşılamayı yazmıştı:

melih

Ancak ilgili fotoğraf basit bir troll çalışmasından ibaretti. Söylendiği gibi gazeteler böyle bir başlık atmamıştı, hatta pek çoğu da karşılama haberine yer vermemişti. Ancak troll’lerin bu çalışmasına, başta Ak Gençlik hesabı olmak üzere inanan pek çok kişi sayesinde fotoğraf paylaşım rekorları kırdı. Bu tuzağa düşen son isim de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek oldu. Gökçek, ilgili fotoğrafı Twitter hesabında, “Dünya basını başbakanın İstanbul’a dönüşünü böyle verdi… Ankara’daki karşılamada dillerini yutmalılar :)’ mesajıyla paylaştı.

2- Tayyip Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu

Ekmeleddin İhsanoğlu’nun CHP ve MHP tarafından Cumhurbaşkanlığı için “çatı aday” olarak ilan edilmesinin ardından sosyal medyada bir fotoğraf ortaya çıktı.
Özellikle Twitter üzerinden yayılan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gençlik dönemine ait toplu fotoğrafta Erdoğan’ın sağında duran kişinin Ekmeleddin İhsanoğlu olduğu iddiası da yer aldı. Fotoğrafta, Erdoğan’ın yanındakinin İhsanoğlu olmadığını eski vekil Feyzi İşbaşaran yine Twitter’dan açıkladı.

ekmel

İşbaşaran, Çebi ile 1991’de birlikte milletvekili olarak görev yaptıklarını da söyledi. 14 Mayıs 2007’te vefat eden Çebi, Adalet Partisi’nde başladığı siyasi hayatında pekçok kademede yer almış, son olarak da 19. Dönem Doğru Yol Partisi’nde Samsun Milletvekili olarak görev yapmıştı.
Hürriyet, fotoğrafta yer aldığı iddia edilen TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e ulaştı. Çiçek, fotoğraftaki kişinin kendisi olmadığını söyledi. Fotoğrafta Şevki Yılmaz olduğu iddia edilen kişinin isminin de yanlış yazıldığı anlaşıldı.

3- Köpeğe Biber Gazı Sıkan Polis:

Gezi protestoları sırasında polisin attığı gazlardan ölen çok sokak hayvanı oldu ama o günlerde paylaşılan bu fotoğraftaki kişiler İtalyan polisi idi.

kopek

4- Fotomontajla Türk Bayrağı

Dezenformasyon ve montaj görseller gezi sürecinden sonra da devam etti. Eylemleri evindeki koltuğundan internette takip edenler sokakta mücadele edenlerin görüntülerine fotomontajla Türk bayrağı ekleyerek kendi görüşlerinden insanlar sürdürüyormuş gibi servis ettiler:

bayrak1

5- Çocuk Kaçıran Kartal

Kanada’nın Montreal şehrinde babasıyla parkta oynayan bir çocuğu pençeleriyle kapan, fakat taşıyamadığı için bırakan kartalın cep telefonuyla çekildiği iddia edilen görüntülerin Sosyal medyada ve haber sitelerinde defalarca paylaşılarak Youtube’a girdiği andan itibaren 3 milyona yakın tıklanmaya ulaştığı haber olmuştu.

kartal

Tartışılan görüntülerin, Montreal’deki Centre NAD isimli 3 boyutlu görüntü teknolojileri okulu öğrencilerinin dijital dizayn konusundaki 3 boyutlu ev ödevi olduğu ortaya çıktı.

kartal1