07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Sosyal Medya Yalanları 2
Sosyal Medya Yalanları 2

Sosyal Medya Yalanları 2

1- MİTİNGTE HİLE VAR
Bazen yanıltmalar sosyal medyaya düşmeden, direkt medya üzerinden de gerçekleşebiliyor. İşte bir mitinge insan ekleme işgüzarlığı. İnsanların montaj teknikleri konusunda daha bilgili ve artık daha sorgulamacı olabileceği düşüncesiyle artık bu tarz çalışmaların da son bulacağını ümit etmekteyim.
AKP Manisa İl Başkanlığı 4 gün önce MHP’nin mitingine katılımın az olduğu iddiasıyla bir basın açıklaması yapmış ve basına kendi mitinglerinden fotoğraf dağıtmıştı. Devamında basın açıklaması yapan MHP, AKP mitinginin fotoğrafında, bilgisayarda photoshop programında klonlama tekniğiyle insanların çoğaltıldığı iddia etti. Olayı ‘skandal’ olarak niteleyen MHP İl Başkanı Mesut Bayram Laçalar, “Bunların iyice gözü dönmüş. Kaybedeceklerini anlayınca gerçekleri örtbas etmeye çalışıyorlar” dedi. (8 mart 2009)
Manisa mitingindeki photoshop hilesine AKP Manisa İl Başkanı Uyumaz, fotograftaki hileyi kabul etti ancak. ”Böyle bir şey yapıldığından haberimiz yok” dedi. ”Miting alanında photoshop ayarı” haberinde yer alan bu fotoğrafın, AK Parti Manisa İl Başkanlığı’nda basın işlerinden sorumlu arkadaşımız Hilmi Özyılmaz tarafından bilgimiz dışında servis edildiği anlaşılmıştır. Yapılan incelemelerde fotoğraflarda miting alanının sol kenarında küçük bir alanda, bilgisayar düzenlemesi yapıldığı tespit edilmiş, bu konu basın işlerinden sorumlu olan arkadaşımız tarafından kabul edilmiştir. Basın sorumlumuz, meydanı kalabalık göstermek değil, meydanın bir bütün olarak gösterilmesi amacıyla fotoğrafları birleştirdiğini ifade etmişse de ortaya böyle bir görüntü çıkmıştır. Yapılan art niyetli olmayan teknik bir hatadır.”

miting

AK Parti mitingini herkesin takip ettiğini belirten Mustafa Uyumaz, ”Mitinge gösterilen ilgiye hepiniz şahit oldunuz. Bizim böyle bir bilgisayar düzenlemesine ihtiyacımız yoktur. Yaşanan bu durumu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” dedi. Bu durumun ortaya çıkmasına neden olan basın işlerinden sorumlu Hilmi Özyılmaz’ın durumunun parti yetkili kurullarınca görüşülerek karara bağlanacağı bildirildi.
Ancak, AKP’nin miting fotoğrafına dikkatli bakıldığında, sol alt köşesindeki kalabalıkta benzer insanların dizili olduğu, sol alt tarafta ise aynı kıyafetli ve kollarını birbirine kavuşturmuş birden fazla insan ile aynı kasket ve montu giymiş kopya insanların bulunduğu flu görüntü dikkat çekti. Üzerinde oynandığı açık şekilde belli olan fotoğraflar şaşkınlık yarattı. – 9 Mart 2009 milliyet

2 – BAŞKANIN MARMARAY’A KESİP YAPIŞTIRILMASI

Bir başka belediye basın yayın servisi işgüzarlığı da Gebze Dilovası Belediyesi Basın Yayın Servisi tarafından gerçekleştirilmiş. İlgili birim tarafından yerel gazetelere servis edilen bir basın bülteni ile dağıtılan fotoğrafı yakından inceleyen gazeteciler, fotoğrafın fotomontaj olduğu, başlarında baretleriyle inceleme yapan gruptan bir başkasının başına Başkan Cemil Yaman’ın fotoğrafının monte edildiğini belirlemişlerdi.

marmaray

Basın bülteninde de ‘Dilovası İlçesi Belediye Başkanı Cemil Yaman ve ekibinin Marmaray Projesi çalışmalarını incelemek için yerin metrelerce altında teknik gezi yaptığı’ belirtildi. Belediye basın yayın servisinden gelen e-postayı alan yerel gazeteler bu durumu eleştirdi.
Fotoğrafla ilgili olarak daha sonra Dilovası Beldesi Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise, gönderilen basın bülteninde başkanın ağzından ifadeler kullanılmasına rağmen, bunun Belediye Başkanı Cemil Yaman’ın bilgisi dışında servis edildiği belirtilerek şöyle denildi: “Marmaray projesi gezisi kapsamında yapılan gezinin resimleri basın servisine verilirken sehven teknik personelin kendince üzerinde oynamalar yaptığı resim verilmiştir. Basın servisi personelinin gözünden kaçan bu hata bilgi yetersizliğinden ve başkan Cemil Yaman’ın bilgisi dışında basına servis edilmiştir.” (dha)

3- ARINÇ RAKI MASASINDA

arınç

4 – Berkin Elvan Küba’da bir Okul Duvarında

Polisin gezi olayları sırasında gaz fişeği ile ölümüne sebep olduğu Berkin Elvan’la ilgili çok şey paylaşıldı sosyal medyada. Bunlardan birisi gerçeği yansıtmamaktaydı. Kötü bir photoshop denemesi olarak yapılan bu montaj sosyal medyada çokça kişi tarafından fotoğrafta Berkin Elvan’ın Küba’da bir okul duvarında büyük boy bir resminin olduğu gösterilmekteydi.

berk

Fotografın orjinalinde ise Berkin’in yerine gerçekte Che Guevera resmi yer almaktaydı ve Mike Keran isimli bir fotografçının küba gezisi sırasında çekmişti. Orijinal fotoğrafa Mike Keran’ın resmi sitesi mikekeran.com ve flicker adresinden ulaşılabilir.

5 – “FETHULLAH GÜLEN GELİYOR” SEVİNCİ

Twitter hesabında zaman zaman isim ve profil fotoğrafı değişikliği yaparak sosyal medya diliyle “trolleme” ya da “sazan avı” tabir edilen mizahi kandırmacaları sıkça yapan @norskdark nickli hesap geçtiğimiz haftalarda profil fotoğrafını bir haber kanalının logosu ve kullanıcı adını da aynı kanalın ismi ile değiştirdikten sonra bir “son dakika” haberi yayınladı. Bu haberde Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edildiği yazıyordu. Birçok kişi habere inandığı gibi yandaş hesaplar da bu haberi o hafta ABD’de olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir başarısı olarak görerek sevinçle paylaşmaya başladılar. Özellikle gazeteci Hilal Kaplan ile Pınar Aydın arasındaki tweetleşme bu konuda çok dikkat çekti ve yazışma haberin önüne çıktı.

fet