07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Seçime 1 Kala Atama
Seçime 1 Kala Atama

Seçime 1 Kala Atama

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa Akış’ın 6 aydır bekletilen TRT Yönetim Kurulu üyeliği, Erdoğan’ın dün attığı imzayla resmen kesinleşti

Seçime 1 Kala Atama

Cumhuriyet gazetesinden Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Cumhurbaşkanı adaylarının adaletsiz seçim yayınları nedeniyle hedeflerine koydukları TRT’ye Saray’dan takviye geldi. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa Akış’ın TRT Yönetim Kurulu üyeliği 6 ay bekletildikten sonra 24 Haziran seçimlerine 1 gün kala, dün resmen kesinleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan’ın sınıf arkadaşı İbrahim Eren’in genel müdür olduğu, seçilirse kuracağı yeni sistemde kendisine bağlayacağı TRT’ye Akış’ın atamasını Bakanlar Kurulu’nun kararını 5 ay beklettikten sonra onayladı. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin yönetimini yargılatacağını, İyi Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in özelleştirmeyi vaatettiği TRT’ye Saray’dan yönetici atandı. Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlarından Mustafa Akış’ın RTÜK tarafından adaylığı Kasım 2017 sonunda kesinleşmişti. Akış’ın TRT Yönetim Kurulu üyeliğine atanması, adının Başbakanlık’a gönderilmesinden yaklaşık 6 ay sonra dün Resmi Gazete’de yayımlanarak kesinleşti.

Erdoğan 5 ay bekletti

Resmi Gazete’de yayımlanan Atama kararından, Akış’ın TRT Yönetim Kurulu üyeliğinin, Bakanlar Kurulu tarafından 8 Ocak 2018’de onaylandığı anlaşıldı. Akış’ın ataması, başdanışmanlığını yaptığı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 5 ay boyunca bekletildi ve seçimlere bir gün kala kesinleştirildi. Böylece Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan’ın arkadaşı İbrahim Eren’in genel müdürlük yaptığı TRT’ye danışmanını yönetici yaptı. Erdoğan’ın seçilmesi halinde TRT’yi Anadolu Ajansı ile birlikte, Cumhurbaşkanlığı yeni teşkilat yapısında kurulacak olan İletişim Ofisi’ne bağlaması bekleniyor.

Akış kimdir?

Akış’ın ismi daha önce de sık sık gündeme geldi. Akış, 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından 4 eski bakan için Meclis’te kurulan yolsuzluk komisyonunun AKP’li üyelerinden biri olarak 4 bakana Yüce Divan yolunun komisyon kararı ile kapandığı gün, Rıza Sarraf’ın altın ticareti için şu ifadeleri kullanmıştı: “Sarraf’ın 1 Temmuz 2013’e kadar altın ihracı için yaptığı işlemlerle, bu tarihten sonra da yaptığı ilaç ve gıda ihracı için yapılan işlemlerde hukuka aykırı herhangi bir yön bulunmamaktadır. Bir kişinin en önemli gelir kaynağının İran ile yapılan ticarete dayalı olmasının, gelirin suçtan elde edildiği iddiasına haklılık kazandırmayacağı açıktır.” Meclis soruşturma komisyonlarının vereceği kararların aynı zamanda siyasal kararlar olduğunu belirten Akış, “Bu kararlar ülkenin siyasi konjonktürünü de yakından ilgilendirir” demişti.