07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Rus Uçağını Kim Düşürdü?” Kavgası
“Rus Uçağını Kim Düşürdü?” Kavgası

“Rus Uçağını Kim Düşürdü?” Kavgası

Mehmet Şimşek darbe girişiminden sonra gözaltına alınan Rus uçağını düşüren pilotlarla ilgili “onların kararıydı” demişti…O dönem “emri ben verdim” diyen Ahmet Davutoğlu Mehmet Şimşek’i yalanladı.

Ahmet Davutoğlu, başbakan olduğu dönemde, Türkiye’nin Suriye sınırında düşürdüğü Rusya savaş uçağına ilişkin “Rus uçağını düşürülme emrini ben verdim” demişti.

Mehmet Şimşek: Bu kararı pilotların kendileri aldı

Darbe girişimininardından yeniden gündeme gelen olay hakkında dün bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “24 Kasım’da Rus uçağını düşüren pilotlar, kararı kendileri aldı. Bu pilotların darbe girişimi sırasında bombardımanlara katıldığı bilgisi elimizde mevcut” demişti.

Davutoğlu: Hangi ülkenin uçağı olursa olsun vurulmalı denildi

İşte bu sözlerin ardından dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’ndan açıklama geldi. NTV canlı yayınına katılan Davutoğlu, “Rus uçağını düşürülme emrini ben verdim” sözlerini hatırlatarak, “Bu söz çok tartışılan bir söz. Bunun bir arka planı var. Burada kesin bir art niyet var. Suriye’de uçağımız düştüğü, zaman silahlı kuvvetlere bundan sonra Suriye’de ülkemize yaklaşan her uçak tehdit olarak görülmeli ve vurulmalı kararı alındı. Bu uygulandı, bir helikopter düşürüldü. Eylül 2015’te Rusya arka arkaya saha ihlali yapınca istişare ederek bu angajman kuralını değiştirme durumu ortaya çıktı. Bu anlamda talimatı ben verdim diyorum. Genelkurmay Başkanı’na yeni talimat verildi, sadece Suriye uçakları değil hangi ülkenin uçağı olursa olsun vurulmalı denildi” diye konuştu.

“Kurallar içerisinde yapılması gereken yapılmıştır”

“Bu başka bir ülke uçağı da olabilirdi. Sayın Cumhurbaşkanımız Putin’i uyardı hava sahası ihlalleri konusunda. Burada devlet ortak olarak hareket etmiştir. Kurallar içinde yapılması gereken yapılmıştır. O angajman kuralları uygulanması konusunda kimse suçlu adledilemez. Orada hava sahamız savunulmuştur. Aradan 8 ay geçinde bir şüphe oluşturmak doğru değildir. Açıklamayı angajman kuralları çerçevesinde yaptım”