07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Azerbaycan – Ermenistan Gerilimi Sürüyor
Azerbaycan – Ermenistan Gerilimi Sürüyor

Azerbaycan – Ermenistan Gerilimi Sürüyor

Türkiye’nin doğu sınırındaki gerilim sürüyor…Azerbaycan Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Aliyev, “Provokasyona cevap olarak yürütülen askeri operasyon sonucu büyük askeri zafer kazandık.” dedi… Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Koçaryan, Türkiye’nin Azerbaycan’ın Karabağ’daki saldırgan eylemlerini desteklemekle suçladı…Tayyip Erdoğan ise “Ermenistan ateşi keserse Azerbaycan da ateşkese hazır” dedi.

İşte karşılıklı açıklamalar;

Aliyev: Zafer kazandık

-Bu tahribat Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı sinsi politikasının göstergesidir. Bu provokasyon ordumuz tarafından layıkıyla cevaplandırıldı. Düşmana büyük darbeler vuruldu, düşman büyük kayıplar verdi. Diyebilirim ki, düşmana sarsıcı darbe vuruldu. Bugün temas hattında Azerbaycan üstünlüğü daha da pekişti. Provokasyona cevap olarak yürütülen askeri operasyon sonucu büyük askeri zafer kazandık. Azerbaycan halkı kendi öz topraklarını savunuyor. Vatan uğruna savaşırlar, şehit olurlar. Tüm şehitlerimizin anısı kalbimizde sonsuza kadar yaşayacak.

“100 Ermenistan askeri öldü”

-Dün yeniden başlayan çatışmalarda 100’den fazla Ermenistan askeri öldü, 100’ü aşkın asker de yaralandı.

Ermenistan’ın barış istemediğini sözlerine ekleyen Aliyev, 20 yılı aşkın süredir devam eden sorunda, Erivan’ın çözüme yaklaşıldığı dönemlerde her zaman provokasyona başvurduğunu söyledi.

Azerbaycan: Ermeni Ordusu 2 sivili öldürdü

Öte yandan Azerbaycan Genelkurmay Başkanlığı, Ermenistan ordusunun bugün açtığı ateş sonucunda 2 sivilin öldüğünü, 10 sivilin yaralandığını duyurdu.

Ermenistan: Türkiye Azerbaycan’In saldırgan eylemlerini destekliyor

Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Koçaryan, Türkiye’nin Azerbaycan’ın Karabağ’daki saldırgan eylemlerini desteklemeyi sürdürdüğünü iddia etti.

“Türkiye için insani kayıpların öneminin kişilerin uyruklarına göre belirlenmesi çok üzücü” diyen Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Şavarş Koçaryan, Ankara’nın açıklamalarını ‘ırkçı’ olarak tanımlayarak, Azerbaycan’ın saldırgan tutumunu sürdürmesini teşvik ettiğini belirtti.

Tayyip Erdoğan: Ermenistan ateşi keserse Azerbaycan da ateşkese hazır

Abd dönüşü havlimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tayyip Erdoğan, Azerbaycan-Ermenistan hattında yaşanan çatışma hatırlatılarak Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın tek taraflı ateşkes ilan ettiğini açıklamasının sorulması üzerine şöyle yanıt verdi:

-Ben olayı duyduğum anda İlham Aliyev kardeşimi aradım. O da havaalanına gidiyor, oradan Azerbaycan’a geçecekti. Kendilerine başsağlığı dileklerimizi ilettik. O anda zaten çatışmalar devam ediyordu. Fakat ateşkesle alakalı az önce aldığım bilgi, eğer Ermenistan tarafı ateşkes ilan ederse onlar ateşi keserse Azerbaycan da ateşkese hazır olduğunu açıkladı. Olayın aslı bu.

İran: Topraklarımıza 3 havan topu düştü

İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti Güvenlik ve Siyasi İşlerden Sorumlu Vali Yardımcısı Said Şebisteri ise dün saat 19.00 sularında Huda Aferin ilçesine bağlı bir köyün yakınlarına 3 havan topu düştüğünü açıkladı.
Şebisteri, düşen havan toplarının bölgedeki yüksek gerilim hatlarına zarar vermesi sonucu elektrik kesintisi yaşandığını belirterek, “Şans eseri bu olay başka can ve mal kaybına yol açmamıştır.” dedi. Olay sonrasında Azerbaycan ve Ermenistan’ın bu tür hadiselerin tekrar yaşanmaması konusunda uyarıldığını ifade eden Şebisteri, tarafların hadisenin tekrarlamayacağı konusunda güvence verdiklerini belirtti.

“Karabağ Sorunu Siyasi Yollardan Çözülmeli”

Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan’dan oluşan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ), Karabağ sorununun çözümünde tek yol olarak diplomasiye işaret etti.

Karabağ’daki çatışmaların ancak siyasi yoldan çözülebileceğinden emin olduğunu vurgulayan KGAÖ Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja, bu çerçevede çatışmaların sonlandırılması için müzakereler yürütebilecek uluslararası mekanizmaların devreye sokulması gerektiğini kaydetti. Bordyuja, çatışmaların devam etmesi halinde, bunun tüm Kafkasya bölgesini etkileyeceğinin altını çizdi.

 

.