07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İtalya Türk ‘Tosun’u Affetmedi
İtalya Türk ‘Tosun’u Affetmedi

İtalya Türk ‘Tosun’u Affetmedi

Corriere della Sera’nın haberine göre  Roma’da 1800 yıllık sütuna adını yazan bir Türk öğrenci gözaltına alındı. Türk öğrenci para cezasını ödedikten sonra serbest bırakıldı.

 

Corriere della Sera gazetesinde yer alan habere göre, Aziz Multu adlı bir Erasmus öğrencisi, geçtiğimiz Pazar günü, İmparatorluk Forumları’ndaki  sütunlardan birine bozuk parayla adını yazdı. Türk öğrenci gözaltına alındı ve bir gece polis merkezinde bekletildi. Ertesi gün de adliyeye çıkarıldı.

“Yasak olduğunu bilmiyordum”
Çevredeki diğer turistler tarafından İtalyan güvenlik güçlerine ihbar edilen Aziz Multu adliyedeki ifadesinde, “Orada başka isimler de yazılı olduğunu gördüm, ben de kendi adımı yazmak istedim. Bunun yasak olmadığını sanıyordum” sözleriye kendini savundu…

Mahkeme Aziz Mutlu’ya , tarihi kalıntılar açısından Roma’nın en zengin bölgesi olan Palatino Tepesi’nde yer alan bu esere ağır hasar verdiği gerekçesiyle 200 Euro para cezası verdi. Cezayı ödedikten sonra  sonra serbest bırakılan Aziz Multu’nun, Roma Belediyesi’ne ise 2 bin Euro tazminat daha ödemek zorunda olduğu bildirildi.

“Vandal adını ölümsüzleştirdi”

Corriere della Sera gazetesi olaya ilişkin haberinde şu yoruma yer verdi;

“İki gün önce tutuklanan vandal, böylece sütunlara kazıyarak adını ebedileştirdi. Acımasızca tarihin bir parçasına böyle iz bıraktı.”

Geçen yıl da Kazbek Akaev adlı bir Rus turist, yine aynı bölgede yer alan Kolezyum’un (Flavianus Amfitiyatrosu) duvarına adının baş harfini kazımış, 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Aziz Multu’nun adını kazıdığı Palatino Tepesi’ndeki sütunun tarihi M.S. 2’nci yüzyıla dayanıyor.