02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Savcılık: Dolandırılanların Kendi Kusuru
Savcılık: Dolandırılanların Kendi Kusuru

Savcılık: Dolandırılanların Kendi Kusuru

Çiftlik Bank’ta yüksek kazanç için yaklaşık 80 bin vatandaş 500 milyon lira civarında para yatırdı. Bu paranın bir bölümünü “kazanç” adı altında üyelerine geri ödeyen CEO Mehmet Aydın 100 milyon liranın üzerinde bir para ile Uruguay’a kaçtı. Çiftlik Bank’ta mağdur olduğunu öne süren, Mehmet Aydın’a para kaptıran vatandaşlar soluğu adliye kapılarında aldı.

Savcılık: Dolandırılanların kendi kusuru

Odatv’den N Uğur Enç’in haberine göre, Kütahya’da bir vatandaş Çiftlik Bank isimli siteye üye olduğunu ve dolandırıldığını belirterek Kütahya Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu. Mağdur suç duyurusunda özetle; 2018 yılının Ocak ayında, Çitlik Bank olarak bilinen internet sitesine üye olduğunu, 5 bin lira para yatırdığını söyledi. Sanal hayvanlardan elde ettiği süt ve yumurta ürünlerinin satışından bir yıl içerisinde 14 bin 772 lira gelir kazanacağını düşünen ancak siteden herhangi bir para alamayan mağdur şirket yetkililerinden şikayetçi oldu.

Kütahya Cumhuriyet Savcılığı suç duyurusunu inceledi ve kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Savcılık kovuşturmaya yer olmadığı kararının gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:

“Dolandırıcılık suçunun oluşması için kanun metninin aradığı unsurlar olan ‘hileli hareket, bu hileli harekete mağdurun aldanması ve mağdurun maddi zararının doğması’ unsurlarının birlikte mevcut olması gerektiği, yerleşik uygulama göre hileli hareket kavramının basit bir yalandan ibaret olamayacağı, hileli hareketin ortalama bir bireyin olay üzerindeki iradesini ve hakimiyetini kıracak seviyede yoğun olarak gerçekleşmesi gerektiği anlaşılmış olup,

Çiftlik Bank isimli sitenin saadet zinciri şeklindeki dolandırıcılık cinsine benzer bir dolandırıcılık yöntemi olduğunun toplum tarafından bilindiği, özellikle müştekinin sisteme katıldığı Ocak 2018 tarihinde bu sitenin birçok kişiyi mağdur ettiğinin açıkça belli olduğu, buna rağmen müştekinin böyle bir sisteme güvenerek 5.000 TL yatırmasının kendi kusurundan kaynaklandığı…”

“Kısa sürede çok para kazanma hevesine giren… ”

Dolandırıcılık yaptığı bilinen bir sisteme aldanan ülke çapında 80.000 civarında kişinin olduğunu belirten savcılık kararının gerekçesinde ayrıca “Kısa sürede çok para kazanma hevesine giren müştekilerin kendi hatalarından kaynaklı mali sorumluluklarını telafi etme mercilerinin devlet kurumları olmadığı, açıklanan gerekçelerle müştekinin Çiftlik Bank isimli dolandırıcılık sitesine para yatırmasının, ‘hileli hareket’ olarak değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle atılı suçun yasal unsurlarının olmadığı, müştekinin hukuk mahkemelerinde alacak davası açmakta serbest olduğu anlaşılmış olmakla kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına…” ifadelerine yer verdi.