TBMM Darbe Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporla ilgili fiilen bütün süreçlerin bitmesine karşın raporun resmi olarak Meclis’e sunulmaması akılları karıştırıyor. CHP ek şerhin ardından raporun hâlâ resmi olarak tamamlanmamasını yakından takip ederken; CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ilk kez TBMM’de kurulan bir araştırma komisyonunun kendisine verilen üç ay süreyle yetindiğini belirterek, AKP’nin komisyon raporuna muhalefet şerhi olarak eklenen bölümden rahatsızlık duyduğunu kaydetti.
Darbe Komisyonu Raporu Sümen Altı mı Ediliyor?
Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nun raporuna CHP’nin yaptığı eklemenin üzerinden bir ayı aşkın bir süre geçmesine karşın raporun resmen Meclis Başkanlığı’na sunulmaması çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi.. Kulislerde CHP’nin rapora dahil ettiği ek şerhte yer alan AKP ve FETÖ kardeşliği bölümünden AKP iktidarının rahatsızlık duyduğu bu kapsamda raporun resmileşmesi için gereken süreçlerin işletilmeyeceği iddiaları dillendiriliyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Darbe Araştırma Komisyonu’nun son yıllarda TBMM’de kurulan ve 3 ay çalışma süresiyle yetinen tek komisyon olduğunu belirterek, “Soma katliamı için kurulan komisyona 3 ay yetmedi, hekime karşı şiddete yönelik kurulan komisyona 3 ay süre yetmedi, boşanma oranlarının artışına ilişkin kurulan komisyona da bu süre yetmedi; ama darbeyi araştıran komisyona bu süre yetti” diye konuştu. Özel, AKp Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın komisyonun çalışmasına gerek olmadığı yönündeki açıklamalarından sonra komisyonun fiilen çalışmasını tamamladığını kaydetti.
“AKP’yi aklama komisyonu olarak çalıştı”
Özel, “Raporu 3 ay sonra yazdılar, muhalefet şerhi için 5 gün süre verdiler. Daha sonra parlamento tarihinde görülmemiş bir şey yaparak muhalefet şerhlerinden sonra ana metni değiştirip CHP’ye hakaret ettiler” diye konuştu. CHP’nin AKP ile FETÖ kardeşliği başlığı altında rapora eklediği şerhin rahatsızlık yarattığına işaret eden Özel, komisyonun en başından beri darbe girişimini aydınlatmak yerine, AKP’yi aklama komisyonu olarak çalıştığına dikkat çekti.
26. dönemde genel kurulda görüşülmezse hükümsüz olacak
TBMM İçtüzüğü’ne göre Meclis araştırması amacıyla kurulan komisyon raporun kurulduğu dönem içerisinde tamamlanarak Genel Kurul’da görüşülmesi düzenleniyor. Bu kapsamda 26. dönemde kurulan Darbe Araştırma Komisyonu’nun aynı dönem içerisinde tamamlanarak Genel Kurul’da görüşülmemesi durumunda İçtüzük hükmü gereği hükümsüz kalacak. AKP’nin komisyonun hazırladığı raporu Genel Kurul’a getirmeyeceği yönünde iddialar dile getiriliyor. Buna göre olası bir erken seçim ya da erken seçim olmaması halinde 2019’da yapılacak seçime kadar söz konusu rapor Genel Kurul’a gelmezse resmen hükümsüz kalacak.
Öte yandan Meclis araştırma komisyonunun yetkilerini düzenleyen İçtüzük hükmüne göre de komisyon çalışmasını tamamlayamadığı takdirde süre bitiminden on beş gün içinde araştırmanın tamamlanmaması nedenleri veya o ana kadar varılan sonuçlar üzerinden Genel Kurul’da görüşme açılması gerekiyor. İçtüzük hükmüne göre Genel Kurul, yapılacak bu görüşmeyle yetinebileceği gibi yeni bir komisyon da kurma kararı da alabiliyor. Önümüzdeki dönemde raporun akıbetinin ne olacağı, yaklaşık bir ay sonra başlayacak yeni yasama yılıyla netleşecek.