02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Şaka Gibi
Şaka Gibi

Şaka Gibi

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle binlerce kişinin yargılandığı, her olaydan sonra internetin devlet eliyle yavaşlatıldığı Türkiye, insan haklarının internete bağlıyken de korunmasını öngören BM kararına öncülük etti

Cumhuriyet gazetesinden Duygu Güvenç’in haberine göre, İnsan haklarının çevrimiçi hayata da uygulanmasını öngören karara Brezilya, Nijerya, İsveç, ABD ve Tunus ile birlikte Türkiye de önderlik yaptı.

Karar kabul edildiğinde Türkiye’de sosyal medyaya erişilemiyordu

Genel kuruldaki bu teklifin kabul edildiği gün, Atatürk Havaalanı’na yönelik IŞİD saldırısı nedeniyle internet yavaşlamış, Twitter ve Facebook gibi sitelere erişim ise zorlaştırılmıştı.

Türkiye’nin de imza attığı karar, çevrimdışı iken güvence altına alınan temel insan haklarının, internete bağlıyken de korunmasını öngörüyor.

İşte Türkiye’nin önderlik ettiği o karardan bazı maddeler;

-Çevrimiçi özel hayatın korunması ifade özgürlüğü ve düşüncelere müdahale olmaması ve barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün sağalanması.

-Devletler, ‘özellikle ifade, örgütlenme ve özel hayata dair’ güvenlik endişelerine, insan hakları alanındaki sorumlulukları çerçevesinde eğilmeli,

Rusya ve Çin karara itiraz etti

Uzlaşı ile 1 Temmuz’da kabul edilen karar, kişilerin çevrimiçi ve çevrimdışı aynı haklara sahip olduğunu güvence altına almayı hedeflerken, Rusya ve Çin gibi ülkeler ise karara itiraz etti.

Tasarının kabul edilmesi için aktif girişimlerde bulunan “Article 19” adlı insan hakları örgütünün yasal uzmanlarından Andrew Smith ise Türkiye’nin BM’de üst düzey uluslararası standartları benimsemesini memnuniyetle karşılarken, “Bu evde ifade özgürlüğünü korumak için açık bir taahhüt olarak anlaşılmalı” ifadelerini kullandı.

Peki Türkiye’de durum ne?

Türkiye, her olayın ardından aldığı yayın yasağıyla son dönemde yüzlerce yasağa anında imza atarken, 80 binden fazla sayfa da erişime kapalı. Türkiye, Freedom House’un yıllık raporlarında ‘kısmen özgür’ ülkeler arasında.