Panama belgelerinin yayımlanmasının ardından bir offshore şirketinde milyonlarca dolar yatırımı olduğu suçlamasıyla karşı karşıya kalan İzlanda Başbakanı erken seçim talebi kabul edilmeyince istifa etti.
Panama belgeleri İzlanda Başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson ve eşinin 2007 yılında bir offshore şirketi satın aldığını ortaya çıkarmıştı. Mossack Fonseca belgelerinde Başbakan Gunnlaugsson’un, ülkesi finansal krizdeyken, kamu fonlarıyla kurtarılan bankalara özel bir alaka gösterdiği de belgelenmişti.
Belgelerde, Gunnlaugsson’un bir offshore şirket aracılığıyla sorunlu İzlanda bankalarına yüz milyonlarca dolarlık yatırım yaptığı ve bu yatırımları kamuoyuyla paylaşmadığı anlaşıldı..
2009’da Başbakanlık görevini devralan Gunnlaugsson’un, bankalara yatırım yapan Wintris şirketindeki paylarını beyan etmediği, şirketteki yüzde 50 hissesini, Başbakan olduktan 8 ay sonra eşine devrettiği görülüyor. Hisselerin devri ise, hisse başı 1 dolar bedel üzerinden gerçekleşmiş. Başbakan yasa dışı bir iş yapmadığını ve eşinin de hisse devrinden herhangi bir finansal çıkar sağlamadığını ifade etti. Belgelerin ortaya çıkmasından bu yana İzlanda’da başbakanı protesto gösterileri düzenleniyordu..
Başbakan Daha Fazla Dayanamadı ve İstifa Etti
Sigmundur Gunnlaugsson, Devlet Başkanı’ndan parlamentoyu feshetmesi ve erken seçim kararı almasını istedi. İzlanda Devlet Başkanı Olafur Ragnar Grimsson ise talebi kabul etmedi.
Gunnlaugsson bunun üzerine istifa etti.
Birçok farklı ülkeden gazetecinin bir yılı aşkın süredir üzerinde çalışarak topladığı ve sayıları 11 milyonu aşan gizli belgelerde aralarında bazı ülke liderlerinin yakın çevresiyle de ilişkili hesapların detayları ortaya çıkarıldı. Belgelerde hem emekli olmuş, hem de hala görevde olan toplam 12 ülke liderinin adı geçiyor.