07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » PanamaLeaks Dünyayı Sarsıyor
PanamaLeaks Dünyayı Sarsıyor

PanamaLeaks Dünyayı Sarsıyor

Panamalı hukuk firması olan Mossack Fonseca’ya ait 11 milyon sayfadan oluşan kayıtlar “Panama Belgeleri” başlığı ile basına sızdırıldı. BBC’nin haberine göre Mossack Fonseca, aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en yakın arkadaşlarından ve kızının vaftiz babası olan müzisyen viyolonselist Sergi Roldugin dahil 72 ülkenin eski liderlerinin ve şu anki başkanlarının da bulunduğu müşterilerinin para aklamasına ve vergi kaçırmasına yardımcı oluyor.

Belgelerin ilk kısmını inceleyen Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ICIJ’in yöneticisi Gerard Ryle, belgelerin Mosscak Fonseca’nın geçtiğimiz 40 yıl boyunca yaptığı işlemleri gün gün gösterdiğini belirtiyor. Ryle, bu sızıntının offshore sektörüne vurulan şimdiye kadarki en büyük darbe olduğunun altını çiziyor.

78 ülkeden 107 medya kuruluşuna servis edilen belgelerde gizli offshore şirketler ile Mısır’ın eski başkanı Hüsnü Mübarek, Libya’nın idam edilen lideri Muammer Kaddafi ve Beşar Esad’ın aileleri ve yakınları arasındaki bağlantılar yer alıyor.

Rusya Bağlantısı

Belgeler ayrıca Putin’in yakınları ve bir Rus bankası tarafından yönetildiğinden şüphelenilen milyar dolarlık bir para aklama organizasyonu da ortaya çıkartıyor.

Fifa Bağlantısı

ICIJ’in Panama belgelerine dair paylaştığı bilgilere göre FIFA etik komitesi üyesi Juan Pedro Damiani’nin hukuk firması, FIFA’da patlak veren rüşvet skandalında ismi geçen eski FIFA Başkan Yardımcısı Eugenio Figueredo ile ilişkili bir offshore şirketini ve Latin Amerika’da futbol maçlarının gösterim hakkı için rüşvet vermekle suçlanan baba oğul Hugo, Mariano Jinkis ile bağlantılı 7 şirketin temsilcisi olduğu ortaya çıktı.

12 Devlet Lideri ve 143 Politikacının İsmi Geçiyor

Sızdırılan belgelerde, 12 devlet lideri 143 politikacının adı geçiyor. SZ, belgelerin politikacılarla birlikte, uyuşturucu kaçaçkıları, sanatçılar, FIFA yetkilileri ve sporcuların da bu bilinmeyen dünyadaki ilişkilerine bakış fırsatı sunduğunu söyledi.

Türkiye’den 101 Şirket ve 10 Müşterinin İsmi Var

210 bin kadar şirket veya müşterinin yer aldığı belgelerde, Türkiye’den de 101 şirketin ve 10 müşterinin yer aldığı belirtiliyor.

2013’te yayınlanan off-shore leaks belgelerinde Türkiye’den şu isimler yer alıyordu. Panamaleaks için Türkiye isimleri henüz açıklanmadı

ALICAN ULUSOY
Altan Baban
Bulent Erdogan
CALIS KOROGLU
Cumhur Guzelciftci
Emine Neslihan Ornekal
Feray Alpay
Hakan Gonullu
Hilmi Adalier
Ismail Enes Algan
Jacques W. Yacoub
Kares Karadeniz Enerji Servisleri Ve Mak.Tic. A.S.
Kares Karadeniz Enerji Servisleri ve Makine Ticaret A.S.
Kerim Jurgen Karaer
Mehmet Emin Akyuz
Mehmet Tarkan Karakaya
Mermeden Ltd
Murat Kurkeu
Oktay Bicakcioglu
Omer Hakan Karakaya
Orhan Remzi Karadeniz
Osman Murat Karadeniz
Pol Zazadze
Sebnem Yetkin Yildiz
Selman Safi Bilal
Sharecorp Limited
SONER ONEN
Suha Bilal
Suha Bilal
Tulay Ulusoy
Zeynep Gul Lokumcu

Twitterda yapılan yorumlar ise söyle;