02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Mezhepçi, Seksist Kafa MEB’de
Mezhepçi, Seksist Kafa MEB’de

Mezhepçi, Seksist Kafa MEB’de

Milli Eğitim Baskanlığı, öğretmenlerin seminer döneminde incelemesini istediği kitaplar listesinde Aleviliğe ‘çürümüş’ diyen bir kitap zorunlu kılındı.“Türkiye’de Maarif Davası” adlı kitap aynı zamanda liselerde karma eğitimin kaldırılması gerektiğini öneriyor.

Evrensel’den Birkan Bulut’un haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından tüm kademelerdeki okullara, öğretmenler tarafından seminer döneminde incelenmesi ve tartışılması istenen kitapların listesi gönderildi. 32 kitabın önerildiği listede en çok dikkat çeken kitap ise ilk sıradaki Nurettin Topçu imzalı “Türkiye’de Maarif Davası”.

38

Mezhepçi, seksist kafa öncü eğitimci diye tarif edildi

MEB tarafından okullara gönderilen programda “Öncü bir eğitimci” olarak nitelendirilen Topçu’nun kitabının, 29 Haziran günü ilkokuldan ortaöğrenime kadar tüm öğretmenler tarafından incelenmesi zorunlu kılınıyor. İlk olarak 1960 yılında yayınlanan söz konusu kitap, eğitim sistemi konusunda İslam’a dayalı kurallar öneriyor. Mezhepçi ve cinsiyetçi bir eğitimin savunulduğu kitapta farklı inançlara hakaretler de yer alıyor.

“Bozuk, çürümüş Alevilik zihniyeti…”

Untitled-1

Topçu kitabında İslam aleminin “bozuk” Alevilik zihniyetiyle kemirildiği ve bir harabeye döndüğünü savunuyor. Kitapta farklı inançlara ilişkin ifadeler tam olarak şöyle; “… Tarikatları ise, asırların arasında ta kalbinden kemiren şerir kuvvet Alevilik olmuştur. Ve böyle bozuk bir zihniyete, kolayca ortak olan hayati hazlarla yüklü bir adap ve erkan silsilesi, tarikatları çürütmeğe kafi geldi. İslam alemi, bugün bu iki çürütülmüş zihniyetin harabesi halindedir.”

“Liselerde kız ve erkek öğretiminin ayrılması lazımdır”

37

Son Milli Eğitim Şurası’nda Eğitim Bir-Sen tarafından kaldırılması önerilen karma eğitim, bu kitapta da yer bulmuş. Kitap, kadınlara yönelik terbiye eğitimine ayrıca önem verilmesi gerektiğini iddia ederek şöyle diyor; “Kız ve erkek öğretiminin terbiyedeki hususiyetlerini ayrı ayrı belirtmek ve kızların terbiyesine şimdikinden daha büyük önem vermek gayesiyle, liselerde kız ve erkek öğretiminin ayrılması lazımdır.”