07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Merkel, Erdoğan’a Fidye Ödedi”
“Merkel, Erdoğan’a Fidye Ödedi”

“Merkel, Erdoğan’a Fidye Ödedi”

Amerikan New York Times gazetesi, Tayyip Erdoğan’ın şikayeti üzerine Alman komedyen Jan Böhmermann’ın yargılanmasına onay veren Almanya Başbakanı Angela Merkel’e sert eleştiriler yöneltti.O eleştirilerin hedefinde Tayyip Erdoğan da vardı.  İngiliz Financial Times Gazetesi’nin hedefinde de Merkel vardı. Gazete “Avrupa’nın dünyadaki itibarı kaybolup gider” diye yazdı.

Gazetenin bugünkü baskısında yayımlanan ve yazı işleri kurulu tarafından kaleme alınan makalenin başlığı “Türkiye’ye yanlış sinyal göndermek”.

“Fidyeyi ödemek problemi o an için çözer”

Yazıda, Böhmermann’ın yargılanmasını isteyen Tayyip Erdoğan’ın bu talebinin Merkel tarafından kabul edilmesi için “İnsan kaçıran birinin yarattığı ikilem gibi: Fidyeyi ödemek o an için problemi çözer ama tehlikeli bir emsal teşkil eder.”

Merkel’in, mülteci krizinin çözümü için Ankara ile yapılan anlaşmanın suya düşmesinden endişe ettiği gerekçesiyle Türkiye’nin Böhmernann’la ilgili talebini kabul ettiğini öne süren gazete, Alman komedyenin Tayyip Erdoğan için okuduğu şiirden alıntılar da yaptı.

“Merkel Erdoğan’a batı özgürlüklerini hatırlatmalıydı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya lideri Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’le karşılaştırıldığı yazıda şöyle denildi:

“Sayın Merkel, çok sayıda göçmenin Almaya’ya girmesi konusundaki istekliliği için haklı olarak övüldü. Türkiye’siz çözüm olmayacağından, krizin çözümü için Türkiye’den yardım istemekte de haklıydı. Ancak Sayın Erdoğan’a, Batı özgürlüklerinin masada olmadığını açıkça belirtmeliydi.”

Bir Eleştiri de İngiliz Financial Times gazetesi’nden: Avrupa’nın dünyadaki itibarı kaybolup gider

İngiliz Financial Times gazetesinin yazarlarından Gideon Rachman da, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i, komedyen Jan Böhmermann hakkında ‘Tayyip Erdoğan’a hakaretten’ soruşturma açılmasına izin verdiği için eleştirdi.

Gideon Rachman’ın “Merkel basın özgürlüğünü korumalı” başlıklı son yazısından bazı satırlar ise şöyle:

-Böhmerman davası, otoriter eğilimleri Batı’ya ihraç etme çabası olarak öne çıkıyor. Bu olaya tek seferlik bir gelişme olarak bakılabilir.
-Atıl bir Alman yasası, alıngan Türkiye Cumhurbaşkanı ve Berlin’in göçmen anlaşmasını ayakta tutma çabaları bu olayı doğurdu.
-Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, Böhmermann’ın soruşturulmasına izin vererek, yeni bir kapıyı araladı. O yüzden bu olayın devamının gelmesi de olası.

-Avrupa’nın dünyadaki itibarı kaybolup gider
-Avrupa’nın Türkiye, Rusya ya da Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelen tehditleri önemsemeden geçtiği zengin, güçlü günler artık geride kalmış durumda. Bu da Avrupa’yı dış güçlerin baskılarına karşı çok daha kırılgan hale getiriyor.
-Eğer Türkiye’nin göçmen anlaşması sayesinde elinde büyük kozlar tuttuğunu düşünenler varsa bir de Çin’in elindeki kozlara baksınlar. Çin’in ekonomik gücü arttıkça, Avrupa üzerindeki etki alanı da genişliyor.
-Gelecekte ifade özgürlüğünün korunması hem zaman hem de mali kaynakları tüketebilir. Diplomatik açıdan baş ağrısı olabilir.
-Adım atılmazsa Avrupalılar sakin yaşantılarını sürdürürler ancak aynı zamanda kendilerine saygılarını da yitirirler. Bunun sonucunda da Avrupa’nın dünyadaki itibarı kaybolup gider.