2014 genel seçimleri öncesinde bütçe verilerinde manipülasyon yapmakla suçlanan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff için Ulusal Kongre’nin alt kanadında yapılan oylamada, görevden azledilme talebiyle soruşturulması kararı çıktı. Dilma Rousseff hakkındaki suçlamalar için “demokrasiye darbe girişimi” diyerek kendisini savunmuştu.
Ulusal Kongre’nin alt kanadında oy kullanan 513 milletvekilinin üçte ikisinden fazlası, Rousseff ve hükümet aleyhine oy kullanınca, bütçe yolsuzluğuyla suçlanan Rousseff için soruşturma yolu da açılmış oldu. Rousseff karşıtları 367 oya ulaşarak, Devlet Başkanı hakkında soruşturma açılmasını gerektiren 342 oyu aştı.
“Bugün darbeciler kazandı”
İktidar partisi, yenilgiyi kabul etse de mücadeleye devam edileceğini de ifade etti.
Rousseff’in liderliğini yaptığı İşçi Partisi’nden Jose Guimaraes, Fransız haber ajansı AFP’ye, “Bugün darbeciler kazandı. Bu geçici mağlubiyeti kabulleniyoruz. Ancak bugünkü oylama savaşın bittiği anlamına gelmez. Mücadelemiz sokaklarda ve Senato’da devam edecek” diye konuştu. Rousseff, soruşturma talep edenleri hükümete karşı darbe girişiminde bulunmakla suçluyordu.
Yolsuzlukla suçlanan devlet başkanı: Sandığın iradesine saygı gösterin
Ulusal Kongre alt kanadındaki oylama devam ederken sokaklarda toplanan kalabalıklar Dilma Rousseff’i protesto etti.
Kongre’nin alt kanadında oylamalar devam ederken, Rousseff, Facebook hesabı üzerinden paylaştığı mesajlarda “Sandığın iradesine saygı gösterin” mesajları paylaşılmıştı.
Brezilya Devlet Başkanı, 2014 genel seçimleri öncesinde ülkenin bütçe verilerini manipüle ederek bütçe açığını olduğundan düşük göstermekle ve bu yolla seçimler öncesinde destek çekmeye çalışmakla suçlanıyor. Rousseff ise tüm iddiaları reddediyor.
Artık top senatoda
68 yaşındaki Rousseff için bundan sonraki süreç Senato tarafından yürütülecek.
Mayıs ayında yapılması beklenen oylamada Senato, Rousseff hakkında yolsuzluk davası açılıp açılmamasını oylayacak. Uzmanlar, Senato’dan dava açılması yönünde bir karar çıkmasını bekliyor.
Davanın açılması durumundaysa Rousseff’in Devlet Başkanlığı 180 günlüğüne askıya alınacak.
Bu süre zarfında ülkenin liderliğini ise Başkan yardımcısı Michel Temer’in üstleneceği ifade ediliyor. Temer, Rousseff’in 2014’teki eylemlerinin soruşturulması gerektiğini savunanların önemli sözcüleri arasındaydı.
Rousseff’in görevden alınması durumunda, Brezilya’da 13 yıldır devam eden İşçi Partisi iktidarı da son bulmuş olacak.