ABD’de, Reza Zerrab’ı tutuklatıp hapse atan New York Savcısı Preet Baharara, Türkiye’deki İhlaszedeler’in de umudu oldu. 15 yıldır alacaklarını alamayan İhlas Finans mağdurları, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Ören’in, ABD vatandaşı olduğunu hatırlatarak Savcı Bharara’ya çağrıda bulundu.
Taraf gazetesinin haberine göre İhlas mağdurları Savcı Bharara’ya e-posta göndererek, İhlas dosyasını yeniden açmasını ve dosya kapsamında Mücahit Ören’in de tutuklanmasını istedi.
İhlas Finans battığında ABD’ye sığınmıştı
Taraf’ın İhlaszedeler’den edindiği bilgiye göre, BDDK’nın 2001 yılında İhlas Finans’a el koymasından önce Mücahit Ören ABD’ye gitti. Burada ABD vatandaşlığı hakkını alan Mücahit Ören uzun yıllar Türkiye’ye dönmedi. Mücahit Ören, AKP iktidarı ile dosyanın kapanması üzerine yurda dönüş yaptı. Üç yıl önce babası Enver Ören’in hayatını kaybetmesi üzerine de holdingin başına geçti.
68 mağdurun 398 milyon dolarını hala ödemedi
Türkiye’nin ilk özel finans kurumları arasında yer alan İhlas Grubu’na ait İhlas Finans Kurumu, 2000’li yıllarda battı. BDDK da, mali açıdan yükümlülüklerini yerine getiremez hale gelen İhlas Finans’ın faaliyetlerini 2001 yılında durdurdu.
TGRT ve Türkiye gazetesi İhlas finans tarafından besleniyordu
Bu dönemde murakıplar tarafından hazırlanan raporda, İhlas Finans’ın kaynakları ile grubun sahibi olduğu TGRT ve Türkiye Gazetesi’nin fonlandığı kaydedildi. Yine aynı raporlarda, 2001’de 222 bin 298 mudiye, 676 milyon dolar ve 245 milyon Euro borcu olduğu bilgisi yer aldı. O dönemde özel finans kurumları garanti kapsamında olmadığı için, mudilerin alacaklarını devlet üstlenmedi.
AKP borcu her seferinde erteledi
Habere göre İhlas Holding ise, 222 bin mudinin alacağını kademeli olarak ödeneceğini duyurdu. Bu dönemde, mudilerin alacaklarının bir kısmı, gayrimenkul veya mal olarak ödendi. 2009 yılına gelindiğinde ise 68 bin hesap sahibinin 398 milyon dolarlık alacağı kaldı.
İhlas Holding, 2009 yılında küresel krizi gerekçe göstererek, yaklaşık 70 bin mudinin alacağını beş yıl ötelenmesini istedi. Devlette holdingin bu talebini olumlu bularak, mudilerin tüm alacaklarının ödenmesi için 2016 yılına kadar süre verdi. 2016 yılına gelindiğinde ise holding yine mudilerin alacaklarının tamamını ödemedi.
Yandaş İhlas holding yine erteleme peşinde
İddiaya göre şimdi de holdingin içinde bulunduğu mali darboğaz gerekçe gösterilerek, mudilerin alacaklarının yeniden ötelenmesi planlanıyor.