07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Ermeni Tasarısı Krizinde Almanya Kazandı
Ermeni Tasarısı Krizinde Almanya Kazandı

Ermeni Tasarısı Krizinde Almanya Kazandı

Alman Federal meclisinin ardından Türkiye ‘Alman vekillerin İncirlik üssünü ziyaretine izin vermeyerek tepki göstermişti. Kriz Almanya’nın isteğini kabul ettirmesiyle sona erdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in meclisin “Ermeni Soykırımı” kararının bağlayıcılığı olmadığını söylemesi ve G20 zirvesinde  Tayyip Erdoğan ile başbaşa görüşmesinin ardından, Alman milletvekillerine İncirlik izni çıktığı duyuruldu.

Önce Alman haber ajansı dpa ve haber sitesi Spiegel Online, İncirlik Üssü’ndeki 250 Alman askerinin Alman vekiller tarafından ziyaret edilmesine Türk Dışişleri’nin nihayet yeşil ışık yaktığını bildirdi.

Çavuşoğlu kararı doğruladı

Ardından Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ankara’nın kararından memnuniyet açıkladı. Steinmeier, “Meclise hesap vermekle yükümlü bir ordunun vekiller tarafından ziyaret edilmesi gerekir. Türk hükümetinin kararıyla ilişkilerimizde biraz daha ilerleme kaydettik” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı açıklamada, Ankara’nın Alman vekillerin İncirlik’e giriş izni verdiğini doğruladı. Çavuşoğlu, Berlin’in ziyaret için gerekli koşulları yerine getirdiğini belirtti.

58 milyon euroluk yatırım

Haftabaşında Alman Savunma Bakanlığı, Almanya’nın İncirlik üssüne pist ve karargah inşası için 58 milyon Avo’luk yatırım yapacağını duyurmuştu. Önceki gün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Die Welt gazetesine verdiği demeçke “Almanya şimdiki tavrını koruduğu takdirde ziyarete izin veririz” çıkışı gelmişti.

Ziyaret 4-6 Ekim’de

IŞİD’e karşı savaş kapsamında Irak ve Suriye üzerinde uçan 6 Tornado keşif uçağı ve bir tanker uçağı ve 250 Alman askeri bulunuyor. Komisyon üyeleri, meclisten aldıkları yetkiyle üste 4-6 Ekim’de incelemelerde bulunmak istiyor. Alman meclisinin 2 Haziran’da aldığı “Ermeni Soykırımı” kararına sert tepki gösteren Ankara bu gerekçeyle Almanya’dan İncirlik ziyaretlerine izin vermiyordu. Erdoğan’ın karara mesafe konulmasını istemesi üzerine Alman hükümeti üste üç kez “mesafe konulması sözkonusu olamaz, ama hukuki bağlayıcılığı yok” açıklaması yapmıştı.