Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne yabancı cisim yuttuğu için getirilen çocukların nefes borusu ve midelerinden çıkarılan bozuk para, vida, toplu iğne, saat pili gibi objeler, operasyonları gerçekleştiren doktorları bile şaşırtıyor.
Uzmanlar “çengelli iğneye dikkat!” diyor
Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Demirören, cisim yutmanın çocuklar arasında yaygın bir sorun olduğunu söyledi.
İşte o açıklama;
“Cisimler ya yemek borusuna ya da nefes borusuna kaçabiliyor. Nefes borusuna kaçan cisimler ölümlere kadar yol açabilir. Biz gastroenterologlar olarak beslenme yoluna kaçanlarla ilgileniyoruz. Bu işlemi yaparken endoskopi aletini kullanarak ameliyatsız olarak çıkarmaya çalışıyoruz. Tabii bu tarz kazalar maalesef toplumumuzda çok yaygın. Özellikle 5 yaşından küçük çocuklarda, henüz bu bilinç yerleşmediği için ailelerin çok dikkatli olması lazım. Biz bebeklerde bile çok sık yabancı cisim yutmalarını görüyoruz. Bebeklerin üzerine iliştirilen çengelli iğne büyük problem oluşturuyor. Çengelli iğne yutan bebek vakalarıyla çok sayıda karşılaştık. Biraz daha büyük çocuklarda madeni paralar en sık karşılaştığımız yabancı cisimlerden bir tanesi. Çocuğun eliyle ağzına götürebileceği cisimleri yutulabilir.”