07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Brookings Muamması
Brookings Muamması

Brookings Muamması

Nükleer Zirve için ABD’ye giden Tayyip Erdoğan bu ziyareti  sırasında konuşacak düşünce kuruluşu bulamadığı iddiası tartışma yarattı. 

Birkaç hafta öncesine kadar Erdoğan, Nükleer Zirve için gittiği Washington’da herhangi bir düşünce kuruluşu tarafından konuşma daveti almadı. Türk yetkililerin bu yöndeki yoğun çabalarına rağmen önemli düşünce kuruluşu Carnegie Vakfı’ndan da ret yanıtı gelmişti. Brookings Enstitüsü’nün talebe sıcak yaklaştığı ise ilk kez Cumhuriyet tarafından haberleştirildi.

Brookings de konuşturmak istemedi ama araya hatırlı bir Türk işkadını girdi

Cumhuriyet’in haberine göre Brookings de ilk önce, Carnegie’nin yaptığı gibi, Washington’da Erdoğan’a duyulan yüksek düzeydeki alerjiden dolayı Tayyip Erdoğan’ın konuşması için bir zemin açmak istemedi. Ne var ki büyük bir Türk holdinginin kadın başkanı Brookings Enstitüsü’nün başkanını arayarak Türkiye’de kendilerine yapılan baskıdan bahsetti ve bunun hafifletilmesi adına Erdoğan’a konuşması için imkân verilmesini talep etti. Hükümetle arasının açık olduğu bilinen bu grubun yöneticisinden gelen bu özel ricadan sonra Brookings’in başkanı Strobe Tallbot, Erdoğan’ın konuşması isteğine olumlu cevap verdi.

Çeşitli kaynaklar da Erdoğan’ın konuşmasının Brookings’de en üst seviyede alınan bir son dakika kararıyla gerçekleştiğini doğruladı. Erdoğan’ın yarın yapacağı konuşmanın başlığı “Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” olarak belirlendi.

 

Brookings: İddialar Doğru Değil 

Brookings Enstitüsü, bir gazetede yer alan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aslında başta reddettikleri halde sonra Erdoğan’a rica üzerine davette bulundukları ve kendisine kolay bir mülakat imkânı sağlayacakları iddialarını yalanladı.

Cemaatçi Diyorlardı Muhtaç Oldular

Erdoğan’ın Brookings Enstitüsü’nde konuşma yapması başka bir tartışmayı da gündeme getirdi. Havuz medyası bu enstitüyü Fethullahçı ilan etmiş Gezi Direnişi sırasında da “Dış Güçler” diye itham etmişlerdi.