07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » AYM Özel Hayata Girdi
AYM Özel Hayata Girdi

AYM Özel Hayata Girdi

Özel bir şirketteki iki çalışan, şirket yöneticilerinin krumsal e-maillerini kontrol ederek “yasak aşk” yaşadıklarını tespit etti. 2 çalışanın işlerine son verildi. Anayasa Mahkemesine başvuram 2 çalışan için şok bir karar geldi. Anayasa Mahkemesi, iki çalışanının kurumsal e-posta adreslerini kontrol edilerek elde edilen içerikler nedeniyle iş akitlerini feshedilmesine onay verdi.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Alican Uludağ’ın haberine göre, İstanbul’da uluslararası bir şirket, evli olan çalışanları O.Ö. ile Ö.K’nin kurumda “Evlilik dışı ilişki yaşadıkları” söylentisi ve aynı yerde çalışan O.Ö’nün eşinin ihbarı üzerine ikilinin kurum bilgisayarlarını incelemeye aldı.

Bilgisayarlarda, şirketin tahsis ettiği e-posta hesaplarından ikili arasında duygusal ilişki ve müstehcen yazışma olduğunu gösteren görüşmeler tespit edildi. Şirket, İş Yasası’ndaki “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” gerekçesiyle O.Ö. ve Ö.K’yi 2012’de işten attı. İki çalışan, Bakırköy 12. İş Mahkemesi’nde işe iade davası açtı.

AYM e-posta kontrolüne “meşru” dedi

Şirket, yazışmaları delil olarak sundu. Çalışanlar haksız bulundu. O.Ö ve Ö.K, AYM’ye başvurdu. AYM ikilinin haklarının ihlal edilmediğine oybirliğiyle karar verdi. Kararda şirket yönetiminin iddiaların doğruluğunu teyiti için e-posta’ları incelemesinin “meşru bir amaç” taşıdığı ve ölçülü olduğu savunuldu.Yüksek Mahkeme, iki çalışanın yaptığı “Özel hayata saygı ve haberleşmenin gizliliği haklarımız ihlal edildi” başvurusunu reddetti.