Tayyip Erdoğan ne zaman Cumhuriyet’in kuruluşundan bahsetse ya da Mustafa Kemal Atatürk’ten söz etse “Atatürk” adını ağzına almaz. Onun yerine Gazi Mustafa Kemal der. Bunun sembolik anlamı “Kurtuluş savaşındaki iradeyi kerhen de olsa onaylıyorum ama sonrasını onaylamıyorum”. Aslında bu kadar açık bir tavır söz konusu. Yani “Atatürk” ifadesine düşmandır.
Peki Erdoğan Cumhuriyet/Atatürk için ne düşünüyor? 1 Kasım seçimleri ile yeniden “Başkanlık” rüyası dirilmişken bunu örneklerle görelim.
1993’te basılan “2. Cumhuriyet Tartışmaları kitabında o zaman Refah Partisi İl Başkanı olan Tayyip Erdoğan;
-Cumhuriyet dönemi… kendisine din olarak Kemalizmi almış ve başka hiçbir dine (Müslümanlık dahil!) hayat hakkı tanımayarak kitlelere zorla dikte etmiştir.
-Türkiye Cumhuriyeti 1923’ten bu yana sürekli gerileyiş içindedir. Türkiye’nin 70 yıllık tarihi boşa harcanmış bir zamandır.
– Türkiye’nin yarınında artık Kemalizme ve Kemalizm benzeri rejimlere, sistemlere yer yoktur. Kemalizmin yeniden kendini üretmesi söz konusu değildir.
Erdoğan Başbakan olmadan önce isim vererek çok sert eleştiriler yapıyordu. Sonra bu eleştiriler üstü kapalı sözler ile sürdü. 2013 yılındaki Teke tek programına bakalım.
Fatih Altaylı: Atatürk Kültür Merkezi’ni adında Atatürk var diye yıkmak istiyor eleştirileri var.
Tayyip Erdoğan: Benim Adım Tayyip Erdoğan tamam mı! AKM’yi bitiririz
Fatih Altaylı: Atatürk Kültür Merkezi olarak
Tayyip Erdoğan: AKM diyoruz işte.
20 Haziran 2014 Yer Viyana. Erdoğan Cumhuriyet dönemine saldırıyordu;
–Hani Gazi Mustafa Kemal demir ağlara çok düşkündü. Biz ördük biz. Şu anda raylarını bile 10 metreden fazla yapamayan bir Türkiye vardı. Biz şimdi 70 metre uzunluğunda ray imal ediyoruz. Onlar perçinle yapıyordu, biz kaynak sistemiyle yapıyoruz. Neden? İnsanımızın trenle yolculuk esnasında rahatsız olmasını istemiyoruz. Tangır tungur gitmeyecek, böyle hiç gürültü yapmadan gitsin istiyoruz. Artık öyle ilkel vagonlar falan yok
Yine Atatürk Orman Çiftliği’ne kaçak olarak inşaa edilen saraydan sonra Atatürk’ü simgeleyen en önemli yerin adı da ‘Beştepe’ diye anılır oldu..
Erdoğan’ın 2013’te Meclis’te yaptığı konuşmada “İki tane ayyaşın yaptığı yasa muteber oluyor da, dinin emrettiği bir yasa sizin için neden reddedilmesi gerekiyor” sözleri de çok tartışılmıştı. “İki ayyaş” diye Atatürk ve İnönü’yü kastetdiği yorumları yapılmıştı. Erdoğan “iki ayyaş” diye kime dediğini hala açıklayamadı.
Erdoğan, sarayında verdiği ilk Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda cumhuriyet dönemini eleştirdi.
–Bir yanda fraklı, valsli, şampanyalı Cumhuriyet Bayramı kutlamaları yapılırken, kapının hemen dışında, ayağına giyecek ayakkabı, sırtına ceket bulamayan, yarı aç-yarı tok hayatını sürdürmeye çalışan bir millet, şaşkınlıkla bu manzarayı seyretmektedir. Geçmişte Cumhuriyet adına millet tariz hatta taciz edildi.
Ve 10 Kasım için dün yayınladığı mesajda da “Atatürk” demedi.
–Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’i, ebediyete irtihalinin 77. yıldönümünde saygıyla yad ediyorum. Tüm dünyanın takdirini kazanmış istisna şahsiyetlerden biri olan Gazi Mustafa Kemal, başkomutan olarak elde ettiği zaferler ve banisi olduğu Cumhuriyetimiz ile saygın bir lider olarak tarihe ismini yazdırmıştır
Erdoğan’ın “ Atatürk” ismine alerjisi ve Cumhuriyet dönemi eleştirilerini yazmışken sarayında ağırladığı azılı Atatürk düşmanı Kadir Mısırlıoğlu’nu da unutmamak lazım. Mısırlıoğlu, Mustafa Kemal’in ölüm yıldönümü olan 10 Kasım’da sosyal medyada “10 Kasım’da saat 09:05′te kenefe (tuvalete) gidin” afişini paylaşmıştı.
Yine TRT Türk kanalında 10 Temmuz 2015 Cuma günü yayınlanan “Kendi Gökkubbemiz” belgeselinde, Osman Yüksel Serdengeçti’nin Samsun konuşması yer aldı. O konuşmada Serdengeçti “Tam 27 yıl tanrılar gibi konuştular. Firavunlar gibi saltanat sürdüler. Yediler, içtiler, kustular. Altta kalanın canı çıksın. Altta kalan halktı, milletti, köylüydü. Amma nutuklarda, amma afişlerde ‘Köylü milletin efendisidir’ diye yazıyordu. Halkı ve köylüyü efendimiz sensin, efendimiz sensin diye soydular” diyordu. Osman Y. Serdengeçti Erdoğan’ın idollerinden biridir.