02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Irak: Türkiye’nin 24 Saati Kaldı
Irak: Türkiye’nin 24 Saati Kaldı

Irak: Türkiye’nin 24 Saati Kaldı

Türkiye’nin Musul’a asker göndermesine büyük tepki gösteren Irak bu sefer Rusya’nın IŞİD petrolünün ana güzergahının Türkiye olduğu iddialarına destek verdi.

Bağdat’ı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşen Irak Başbakanı Haydar el İbadi, görüşme sırasında  ‘büyük bölümü Türkiye üzerinden kaçırılan IŞİD’in petrol kaçakçılığının durdurulması gerektiğini’ belirtti.

Daha önce Rusya’nın Türkiye’de hükümetin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ailesinin, IŞİD’le petrol ticareti yaptığı yönündeki açıklamasına İran’dan da destek gelmişti.

24 Saat Kaldı

Irak Başbakanı İbadi ayrıca, Türkiye’nin derhal askerlerini topraklarından çıkarmasını talep ederek askerlerin 24 saat içinde çekilmemesi durumunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) gideceklerini açıkladı. İbadi, “Türkiye’den Irak’ın egemenliğine saygı göstermesini talep ediyoruz. Bu sorunu çözmeleri için 48 saat verdik, şimdi sadece 24 saatleri kaldı” dedi.

Musul’a asker gönderilmesine Bağdat’ın onay verdiği yönünde Türkiye’den gelen açıklamaların doğru olmadığını vurgulayan İbadi, “Irak’ın, askerlerin ülkeye girişiyle ilgili bilgisi ve anlaşması yok” diye konuştu.