07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İntikam Mahkemeleri
İntikam Mahkemeleri

İntikam Mahkemeleri

Gezi olayları sırasında polisin sert tavrına ilişkin Erdoğan, “emri ben verdim” demişti. Peki Erdoğan’ın arkasında durduğu ve 6 kişinin ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma ve davalar ne aşamada?

 

1 –  Berkin Elvan

Soruşturmada 3 savcı değişti.  Son savcı Mehmet Selim Kiraz şüpheli polis sayısını 3’e kadar düşürdü. Ancak Savcı Kiraz, DHKP-C üyesi bir grup tarafından Çağlayan Adliyesi’ndeki odasında rehin alındı. Düzenlenen operasyon sonucu 2 saldırgan ve  Savcı Kiraz  bu operasyonda hayatını kaybetti.Savcı Kiraz’ın nasıl öldüğüne dair adli tıp raporu hala açıklanmadı.

Soruşturma dosyası bir başsavcı vekiline devredildi Bu başsavcı vekilinin tayin olması üzerine Başsavcılık yeni bir görevlendirme yaparak dosyaya 3 ayrı savcı görevlendirdi.

Yaklaşık 900 gündür hala dava bile açılamadı.

 

2 – Ethem Sarısülük

Ethem Sarısülük’ün vurulma anına dair kamera kayıtlarına rağmen polisin kimliği uzun süre gizlendi. Daha sonra Ahmet Şahbaz olduğu anlaşılan polisin Emniyet tarafından yeri değiştirildiği ortaya çıktı.  Polis memuru Ahmet Şahbaz, 24 Haziran’da ifadeye çağrıldı. Nöbetçi mahkeme tarafından ‘meşru müdafaa’ denilerek serbest bırakıldı.

Ahmet Şahbaz’ın olay sırasında göstericiler tarafından atılan  taşlarla yaralandığına dair aldığı 3 raporun da sonradan sahte olduğu anlaşıldı.

7 Temmuz’daki 6’ncı duruşmada Savcı, Şahbaz hakkında ‘olası kastla adam öldürmek‘ suçundan 33 yıl dört ay hapis cezası istedi. Mahkeme de Şahbaz’ın tutuklanmasına karar verdi.

Şahbaz, 3 Eylül 2014’teki karar davasında “olası kastla adam öldürme” suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Ahmet Şahbaz için ceza ve tutuklama talep eden savcı görevden alındı.

Dava güvenlik gerekçesiyle Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından Aksaray’ kaçırıldı.

Aksaray’da yapılan ilk  duruşma sonucunda polis Ahmet Şahbaz tahliye edildi.

 

3 – Ali İsmail Korkmaz

Soruşturmanın başında önce Ali İsmail’in dövüldüğü anın kayıtlara yansımadığı belirtildi. Sonrasında bilirkişi raporuna göre sabit diskteki dosyaların zarar gördüğü açıklandı. Kayıp olduğu iddia edilen görüntüler Radikal Gazetesi muhabiri İsmail Saymaz’ın haberiyle ortaya çıktı. Görüntülerden sonra saldırganların kimlikleri belirlendi.

İsmail K. ile akrabaları Ramazan K., Muhammet V. ve Ebubekir H. ile polis Mevlüt S. “kasten adam öldürme” iddiasıyla tutuklandı. Olay yerinde bulunan polis memurları Şaban G., Hüseyin E. ve Yalçın A.’nın tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

2 yıl süren ve 21 Ocak 2015’te çıkan karar sonucu Ali İsmail Korkmaz Davası’nda polis memuru Mevlüt S.’ye ‘ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 13 yıl hapis cezası verildi. Ceza 10 yıl 10 ay hapse çevrildi. Diğer polis memuru Yalçın A’ya ise önce 12 yıl hapis cezası verilirken ceza 10 yıla indirildi.

Dava sonrası avukatı polis Mevlüt S’nın 4 yıl 2 ay hapis cezası yattıktan sonra denetimli serbestlik kapsamında tahliye olacağını açıkladı.

Tutuklu sanıklar İsmail ve Ramazan K. ile Muhammet V.’ye verilen 8’er yıl hapis cezası ise 1/6 oranında “iyi hal” indirimi ile 6’şar yıl 8’er ay oldu. Tutuklu sanık Ebubekir H.’ye 8 yıl hapis cezası verildi. Fiil tam gerçekleşmediği için ceza önce yüzde 50, ardından 1/6 oranında iyi hal indirimiyle 3 yıl 4 aya düşürüldü. Ebubekir H. tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi. Polis memurları Hüseyin E. ve Şaban G. ise beraat etti.

 

4 –  Abdullah Cömert

Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde  görülen davanın ilk duruşmasına sanık polis Ahmet Kuş, sağlık raporu sunarak katılmadı. Sanık polis için, olası kastla insan öldürme suçundan 25 yıla kadar hapsi istendi ancak  tutuklanma talebi reddedildi. Dava güvenlik gerekçesiyle Balıkesir’e alındı.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan ifadelerde polis Ahmet Kuş, olay günü beyaz akrepte görev yaptığını söylemişti.

Cömert ailesinin avukatının, görüntülerin iyileştirilmesi için özel bir kuruluştan yardım aldı ve görüntülerde netlik sağlandı. Abdullah’ı öldüren gaz kapsülünün akrep tipi araçtan atıldığının kesinleşti.

Gaz fişeğinin atıldığı ve içinde sanık polisin de bulunduğu araçtaki polislerin göstericilere karşı sinkaflı konuşmaları da ortaya çıktı.Ancak sanık polis Ahmet Kuş’un tutuklanma talebi rededildi.Dava 20 Kasım’a ertelendi.

 

 

 5- Mehmet Ayvalıtaş

Ümraniye’de yapılan gösteri sırasında bir aracın çarpmasıyla hayatını kaybetti.aracın şoförünün kasıtlı olarak Mehmet Ayvalıtaş’ı ezdiği öne sürüldü. 2 sanık hakkında 3 yıldan 15 yıla kadar hapis istendiği dava Kartal 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.. 8. Duruşması yapıldı.

Olay yerine ilişkin kamera görüntülerini içeren ve mahkemeye sunulan CD’nin montaj olmadığı  Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü’nden seçilen ve bilirkişilerce ispatlandı.

Görgü tanıkları taksi şoförünün Mehmet Ayvalıtaş’ı kasten ezdiğini, aracı kasten üzerine sürdüğünü söyledi.

    Duruşmanın yapıldığı adliye binasının koridorlarında Ayvalıtaş’ın ailesi adliye güvenlik görevlilerince darp edildi.

Mahkeme heyeti delillerin değerlendirilmesi için olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi.

 

6 – Ahmet Atakan

Hatay Antakya’da 10 Eylül’de hayatını kaybeden 23 yaşındaki Ahmet Atakan’ın nasıl öldüğü, ölümüne neyin sebep olduğu hala meçhul.

Atakan’ın ölümünün ardından Hatay Devlet Hastanesi’nde yapılan ön otopsi de Atakan’ın vücudunda kırık olmadığını, kafa travması olduğu söylendi. Ardından ortaya çıkan videodaki yüksekten düşen kişinin Atakan olduğu iddia edildi. Video ortaya çıktıktan sonra Adli tıp  düşen kişinin Atakan olduğunu düşündüklerini söyledi. Görgü tanıkları ise Atakan’ın gaz bombasıyla vurulduğunu iddia ediyor.  Atakan’ın ölümünün üzerinden neredeyse 800 gün geçti. Soruşturmada 3 savcı değişti ancak hala dava bile açılmış değil.