07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Barlas’ın Evinde Maklubeye Çağrıldım”
“Barlas’ın Evinde Maklubeye Çağrıldım”

“Barlas’ın Evinde Maklubeye Çağrıldım”

29 muhabirin FETÖ üyeliği ve darbeye teşebbüs suçlamaları ile İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında esasa ilişkin mütalaa açıklandı. Duruşmanın başlangıcında da sanıkların el konulan dijital materyalleri üzerinde yapılan incelemeye ilişkin raporla ilgili beyanları soruldu. Zaman gazetesi muhabiri Hanım Büşra Erdal da, maklube davetine ilişkin mesajı ile ilgili, “Cemil Barlas’ın evine makbule yemeye çağrılmışım” dedi.

“Barlas’ın Evinde Maklubeye Çağrıldım”

Gazeteci Murat Aksoy ve müzisyen Atilla Taş’ın aralarında bulunduğu toplamda 29 muhabirin FETÖ üyeliği ve darbeye teşebbüs suçlamaları ile İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargıladığı davanın bugünkü duruşmasında esasa ilişkin mütalaa açıklandı. Savcı, Murat Aksoy, Gökçe Fırat ve Muhterem Tanık’ın örgüte yardım suçlamasıyla cezalandırılmasını, Fırat’ın da tahliye edilmesini istedi. Taş’ın aralarında bulunduğu 23 sanığın ise örgüte üyelik suçlamasından cezalandırılmasını, tutuksuz yargılanan Taş, Cihan Acar, Bünyamin Köseli, Davut Aydın, Ali Akkuş’un yeniden tutuklanmasını talep etti. Taş ve Aksoy’un aralarında bulunduğu 13 sanık 31 Mart 2017’de tahliye edildikten sonra darbeye teşebbüs ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçlamalarıyla yeniden tutuklanmıştı. Haklarında yeni soruşturma da yürüyen dava ile birleştirilmişti. Savcı bu suçlamaların yöneltildiği sanıkların bu suçtan beraatına karar verilmesini de talep etti. Dosya kapsamında firari 2 sanığın dosyasının da ayrılmasını istedi. Duruşmanın başlangıcında da sanıkların el konulan dijital materyalleri üzerinde yapılan incelemeye ilişkin raporla ilgili beyanları soruldu.

Rapora ilişkin söz hakkı verilen tutuklu Zaman gazetesi muhabiri Hanım Büşra Erdal da, maklube davetine ilişkin mesajı ile ilgili, “Cemil Barlas’ın evine makbule yemeye çağrılmışım” dedi. Pensilvanya’ya gittiğine ilişkin mesajları ile ilgili açıklama yapan Erdal, 2012 yılında Mustafa Yeşil, Cemal Uşşak, Erkan Tufan Aytav ile 2012 yılında Pensilvanya’ya gittiğini söyledi. Orada cemaat namazına katıldığını belirten Erdal, “Fethullah Gülen hasta sadece 5 dakika görüşebilirsin’ dediler. Girdik tanıştık. Mustafa Yeşil de vardı yanımızda. ‘Sorunuz var mı’ dedi bana. Ben de gazeteci olduğum için soru sormak istedim. Ergenekon, Balyoz haberlerini takip ediyordum. Bu yüzden ‘Sizin isminiz geçiyor. Ne diyorsunuz’ diye sordum. ‘Benimle ilgisi yok. Türkiye’de demokrasi var. Bir daha da darbe olmaz’ dedi bana” diye konuştu. Erdal, mahkeme başkanının konuşmanın detaylarını merak etmediğini söylemesi üzerine de, “5 yıl önce ‘Pensilvanya’ kriminal bir kelime olacağını bilseydim haritadan silmelerini isterdim ama öyle bir eyalet var üzgünüm” ifadelerini kullandı.

‘Yasin Aktay vardı’

Tutuklu sanık Halil İbrahim Balta, evinde bulunan CD’lerdeki Türkçe Olimpiyatları ile ilgili, “O görüntülerde Yasin Aktay da var. O dönem suç olmayan şimdi nasıl suç oluyor? Eğer suçsa Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı” dedi. Mahkeme ara kararında, Halil İbrahim Balta’yı sağlık sorunları gerekçesiyle tahliye etti. Mahkeme, esas hakkındaki savunmaların hazırlanması için avukatlara ve sanıklara süre verdi. 22 Şubat yapılacak olan bir sonraki duruşmanın karar duruşması olacağı belirtildi.