07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Aday Göstermeyeceğiz, Erdoğan’ı Destekleyeceğiz”
“Aday Göstermeyeceğiz, Erdoğan’ı Destekleyeceğiz”

“Aday Göstermeyeceğiz, Erdoğan’ı Destekleyeceğiz”

MHP Genel Merkezi’nde medya temsilcilerinin sorularını yanıtlayan MHP Lideri Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanı adayı göstermeyeceklerini belirterek, “MHP ittifak olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Yenikapı ruhuyla hareket ederek, Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alır. Bu kadar nettir” dedi.

“Aday Göstermeyeceğiz, Erdoğan’ı Destekleyeceğiz”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle MHP Genel Merkezi’nde toplantı düzenledi.

İTTİFAK AÇIKLAMASI

Bahçeli, 2018’de Türkiye siyasetinin çok hareketli olacağını belirterek, bir gazetecinin AKP ile ittifak tartışmalarına ilişkin sorduğu soruya şöyle cevap verdi:

MHP olarak, şuan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan Bey ile ittifak konusunda herhangi bir görüşmemiz olmamıştır. Ancak kamuoyunda konuşulan konular bizim de gündemimize düşmektedir. Bu konu arzu ediliyorsa önümüzdeki günlerde görüşülür. Olmazsa biz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiririz.

“YÜZDE 10 BARAJI ÇOK YÜKSEK”

Bahçeli, yüzde 10 barajının 12 Eylül döneminde getirildiğini belirterek, “Uygulamada farklı olmuştur. Yüzde 10 barajı çok yüksek ve ağır bir barajdır. Seçim sistemine ittifakın nasıl yapılacağıyla ilgili maddelerin konulması gerekir” dedi.

“MHP’NİN BARAJ SORUNU YOKTUR”

MHP’nin barajı aşamayacağına yönelik iddialara ilişkin sert konuşan Bahçeli, “Yeni kurulmuş 15 günlük parti barajı aşacak, olabilecek yeni siyasi oluşumlar aşacak, MHP barajı aşamayacak mı? Bu haksızlıktır. MHP’nin baraj sorunu yoktur” diye konuştu.

Bahçeli, “Partilerin siyasi kimliği ortadan kalkmadan seçim haklarını kaybetmeden ittifak olmalı” ifadelerini kullandı.

“OYLAR BELLİ OLSUN”

Bahçeli şöyle devam etti: Bunu yapacağınız yerde buyrun Meclis’te bir ittifakı nasıl yapılabileceğine dair yasal ve ahlaki boyutunu ortaya koyalım. MHP’nin söylediği budur. A Partisi seçime girecek, B Partisi seçime girecek, C partisi seçime girecek. Alfabe 29 istediğiniz partiyi koyabilirsiniz. Ama A Partisi seçime girerken; böyle bir durum karşısında MHP C Partisi’ni ittifak olarak takdim ediyor. Yani oy pusulasını gözümüzün önüne getirdiğinizde, bir tarafta A, bir tarafta B partisi bir tarafta da C ittifakı var. Geçmişle mukayese ettiğimiz vakit partilerin siyasi kimliğini ortadan kaldırmadan, yasal haklarına kavuşturarak, varlıklarını sürdürebilmek için C ittifakının altında, hangi partiler var ise o zaman ittifak E ve F partisi ile gerçekleşecek demektir. Devlet Bahçeli olarak sandığa gittiğimde ittifaktaki parti, oy pusulasına bakacağım. MHP’li olduğum için önce MHP’ye vereceğim, sonra da C ittifakını verecek. Bir başkası gelecek F’ye vuracak, diğeri C’ye verecek. İki partinin de oyları belli olacak.

Efendim C Partisini neden kullandınız… Bazı gazeteciler var C’yi sulandırmak için A’dan niye başlamadınız diyor. C’de bir sır vardır o da cumhurbaşkanlığı seçimidir değerli arkadaşlar. Bu önemlidir, bu önemli bir çağrıdır. Kimse farklı farklı yorumlamaya girmesin. Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi ortamda, cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği uygulamalarda her olayı yakından inceleyen MHP, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişin doğru olacağı kanaatiyle bir çağrıda bulunmuştur. Adalet ve kalkınma partisi, 32 maddelik bir hazırlıkla bizlere gelmişlerdir. Üzerinde uzman arkadaşlarımızla, sayın başbakan ile çalışmalarım sonrasında 18 maddeye düşülmüştür.

“MHP CUMHURBAŞKANI ADAYI GÖSTERMEYECEK, ERDOĞAN ADAY OLURSA DESTEKLERİZ”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi halk oylamasıyla kabul edilmiştir. Bu süreç Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimiyle tüm kurallarıyla yürürlüğe girecektir. Bugün bu süreç başlamıştır. Bu sürecin desteğini sağlayan partiler bir anlayışla hareket etmek durumundadır. MHP Cumhurbaşkanı adayı göstermeyecektir. Düşüncemiz 2019 için cumhur ittifakıdır. Cumhurbaşkanı adayı olursa, MHP Erdoğan’ı destekleme kararı alır. Erdoğan, aday olmaz ise o kendi bileceği iştir. Bu kadar nettir.

“İYİLER ONLARIN OLSUN, ALÂSI BİZİM OLSUN”

MHP’ye yönelik eleştirilere yanıt veren Bahçeli, “MHP ile kim uğraşıyorsa iki yakası bir araya gelmez. Allah bize yardım eder. İYİ Parti diye bir partiyi kurar. O partiyi de bir sepete doldurur, bir hanım efendinin de koluna takar. Haydi güle güle der. Giden, gider. İyiler onların olsun alası bizim olsun” dedi.

“ERKEN SEÇİM DOĞRU DEĞİL”

Kurulacak yeni hükümete ‘destek verdik, şu kadar bakanlık isteriz’ gibi ahlaksız bir davranış içinde olmayız. Cumhurbaşkanı kendisi bilir. Erken seçim doğru değil.

ABDULLAH GÜL AÇIKLAMASI

Abdullah Gül’ün aday olacağı iddialarına ilişkin, “Sayın Abdullah Gül Bey AK Parti içinde önemli bir yeri olan isimdir. Abdullah Gül Bey’in böyle bir süreçte ben adayım diye ortaya çıkması kabul edilecek bir durum değildir. Abdullah Gül’ün dolduruşa gelmemesinde fayda var” yorumunda bulundu.

BAHÇELİ’DEN DEVRİMCİLERİ: CHP’Yİ NİYE KARIŞTIRIYORSUNUZ?

15 Temmuz üzerinden devrimcileri eleştiren Bahçeli, “Devrimcileri yine yalnız bırakan o ana faktör denilen unsurdur. Kurun ayrı ayrı parti. Meclis’te temsil edin. Niye CHP’nin içine giriyorsunuz, 8 militan vekille ortalığı karıştırıyorsunuz?” dedi.

BARAJ ÖNERESİ

Bahçeli bir gazetecinin baraj önerisine ilişkin sorduğu soruya “Hertürlü tartışmadan sıyrılmak için yüzde 12 olsun. Başka türlü ne söylemiş olsam tartışacak, MHP’yi yerden yere vuracaksınız. O bakımdan yüzde 12 olursa hayırlı olur. MHP’nin 12. büyük kurultayında baraj12’dir yürüyün hedefe deme şansını yakalarım” diye cevap verdi.

“HEAVY METAL” UYARISI

Bahçeli’nin konuşmasına şöyle devam etti:

Ülkücülerin sokakta olmamaları gerekir. Bu kesin bir talimattır. Bunun burnu dik olursa bozkurt, şöyle olursa heavy metalci olur. Ülkücü kadro bu işin içinde olmayacaktır. Sokağa dökmek isteyen hiçbir unsur uyumaz. 24 saat Türkiye uyanık kalmak mecburiyetindedir.

İttifaklaşma cepheleşmeyi de kutuplaşmayı da önler. Zaten çatışma olmaz. Onun için yasal zemine çekmekte yarar var.