18 Kasım 2017 Cumartesi
Ana sayfa » ‘Kim Milyoner Olmak İster?’ Yarışmasının Gizemli Editörü Kim Çıktı?
‘Kim Milyoner Olmak İster?’ Yarışmasının Gizemli Editörü Kim Çıktı?

‘Kim Milyoner Olmak İster?’ Yarışmasının Gizemli Editörü Kim Çıktı?

‘Kim Milyoner Olmak İster?’ yarışması bu sezon en fazla Türkçe ve dilbilgisi sorularıyla adından çokça söz ettirdi.. Şimdiye kadar soruları kimin hazırladığı da sır gibi saklanıyordu.. O isim ortaya çıktı: Bir dönem Gazeteport’ta da “Bilinmeyen Gerçekler” bölümünü hazırlayan Musahhih Kemal Kırar…

Yarışmada bu sene çıkan ve çok konuşulan sorulardan bazıları şöyleydi;

1-Türkçe’de kelimeler en fazla hangi harfle başlar?

a- K harfi

b-M harfi

c-R harfi

d- S harfi

Cevap: a

*********

2- Leonardo da Vinci, Mona Lisa”yı hangisinin üzerine resmetmiştir?

a- Papirüs

b- Ahşap

c- Bez

d- Alçı

Cevap: b

********

3- Romalı bir düşünür ve söylevci olan Cicero adının kök anlamı nedir?

a- Nohut

b- Erik

c- Pirinç

d- Armut

Cevap: a

********

4- Şairlerin, yazarların, bestecilerin eserlerinden alınmış, seçme parçalardan oluşan eser, anlamına gelen “antoloji”nin diğer adı nedir?

a-Abıhayat

b-Çeşmibülbül

c-Güldeste

d-Lalelzar

Cevap: c

********

5- Eskiden kullanıan bir kelime olan “mahviyet” ne anlama gelmektedir?

a-Çok üzülmek

b-Yok olmak

c-Alçak gönüllülük

d-Dikkat çekicilik

Cevap: c

*********

6-Fransızcadan dilimize geçmiş olan “arena” kelimesinin kökeninin anlamı hangisidir?

a- Ateş

b- Kum

c- Tekerlek

d-Çukur

Cevap: b

**********

7-Türkçeye Arapçadan geçen  “muhteşem” kelimesinin kökeninin anlamı hangisidir?

a-Askerler

b- Hizmetçiler

c- Köylüler

d- Efendiler

Cevap: b

**********

8- 1926’dan önce kullanılan ve “Alaturka” da denilen saat sistemine göre bir günün bitip diğerinin başladığını haber veren ezan hangisi olur?

a-Sabah ezanı

b- Öğle ezanı

c- Akşam ezanı

d- Yatsı ezanı

Cevap: c

*********

Musahhih Kemal Kırar’ın “Ne Ülen Bu?!” ve ” Bildiğimiz Gibi Değil” başlıklı iki kitabı var… Uzun süre Gazeteport’ta da “Bilinmeyen Gerçekler” bölümünü yazan Kırar 200’ün üzerinde Türkçe sözlüğe sahip. “Kim Milyoner Olmak İster?”in arşiv zenginliğinin kaynağı da buradan geliyor..  Türkçe ve dilbilgisinin kullanımında son derece hassas olan  Kemal Kırar’dan sonra yarışmada düzeltme işaretlerinin (şapkaların) kullanılmaya başlaması da dikkatlerden kaçmıyor.