07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kadir Topbaş’ın Halefi Belli Oldu
Kadir Topbaş’ın Halefi Belli Oldu

Kadir Topbaş’ın Halefi Belli Oldu

Kadir Topbaş’ın yerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gelecek ismin belli olacağı seçimlerde 179 oy alan Mevlüt Uysal başkan seçildi. Mevlüt Uysal, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33’ü aydın ve sanatçı, 37 kişinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin davada, sanıkların avukatlığını üstlenmişti.

Kadir Topbaş’ın Halefi Belli Oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın 22 Eylül’de istifa etmesiyle boşalan koltuğa Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal seçildi. Sonuçların ardından konuşma yapan Uysal “Genel başkanımız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1994 yılında burada başkanlığa başladı ve belediyecilikte çığır açtı. Burada şu anda güzel bir İstanbul’dan bahsedebiliyorsak güzel İstanbul’da yaşıyorsak onun eseri kendisine şükranlarımı saygılarımı sunuyorum” dedi.

Protokol gerginliği

Saraçhane’deki İBB binası seçime sabahın erken saatlerinde hazırlanmaya başladı. İBB Meclis salonuna siyah 4 kapalı kabin ve 2 sandık kuruldu. Meclis toplantısından 1 saat önce AKP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, İBB Başkanlığı koltuğu için Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ı aday gösterdiklerini duyurdu. AKP İstanbul İl Başkanlığı, AKP’nin adayı için geçen pazar günü toplanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda, oylar herkesin önünde sayılmamış ve sonuç da açıklanmamıştı. Kaya, “Kadir Topbaş’ın istifasından sonra 24 Eylül’de temayül yoklaması yapıldı. Yoklamaya 337 kişi katıldı. Bu temayülden çıkan sonuçlar ve Cumhurbaşkanı’nın değerlendirmesi ile birlikte İstanbul’u yönetecek arkadaşımız dün Ak Parti MYK’dan sonra Cumhurbaşkanı tarafından ifade edildi” dedi.

Açıklama sonra seçim için İBB’nin Meclis salonuna geçildi. Bu sırada protokolde kendilerine yer ayrılmayan CHP’li milletvekilleriyle AKP’liler arasında tartışma çıktı. İtişmeye kadar varan tartışma daha sonra yatıştırıldı. AKP ve CHP İl başkanları tartışmanın ardından protokole oturdu.

 

Konuşmaların ardından meclis başkanı Selamet, seçimin nasıl yapılacağına dair üyelere bilgi verdi. Selamet, yasa ve mevzuat gereği, bir zarf ve pusula verileceğini ve belirtilen usule göre, pusulaya oy verilecek adayının isminin el yazısıyla yazılması gerektiğini söyledi.

Ardından söz alan İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever kürsüye gelerek, el yazısıyla değil pusulalarının basılı olarak gelip, adayların yanına mühür ya da çarpı işareti konulabilmesini talep etti Meclis Başkanı Selamet, mevzuatı hatırlatarak, Belediye Kanununa göre, pusulada el yazısının yazılarak oy kullanılması gerektiğini belirtti. Ardından oy verme işlemleri başladı. Oy verme işleminde üyelerin isimleri tek tek okundu. Kabin etrafında 2 görevli dışında kimse yaklaştırılmadı. Siyah kabinlerin üst bölümü de beyaz bir örtüyle kapatıldı.

Uysal başkan oldu

İBB Meclisi’nde toplam 309 üye bulunurken, bu üyelerin 179’u AKP’li, 127’si CHP’li, 2’si MHP’li, 1’i ise bağımsız. İlk tur sonunda 307 oy çıktı. Mevlüt Uysal 179, Ekrem İmamoğlu 126 oy aldı. Oyların 2’si geçersiz. 2 turda da 308 oy kullanıldı biri geçersiz sayıldı. Uysal 179, İmamoğlu 128 oy aldı. 3. turda ise 308 oy kullanıldı. 4 oy da geçersiz kullanıldı. Uysal 179, İmamoğlu 125 oy aldı. CHP’den bir kişi de yurtdışında olduğu için katılamadı. Uysal böylece yeni İBB Başkanı oldu.

Meclis seçti Erdoğan’a teşekkür etti

Oylamanın ardından Ekrem İmamoğlu oy kullanan herkese teşekkür ederek Uysal’ın görevinde başarılı olmasını diledi. Mevlüt Uysal ise herkese teşekkür ederek özetle şöyle konuştu:

“Bütün gücümle bu onurlu göreve layık olmaya çalışacağım. Genel başkanımız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1994 yılında burada başkanlığa başladı ve belediyecilikte çığır açtı. Burada şu anda güzel bir İstanbul’dan bahsedebiliyorsak güzel İstanbul’da yaşıyorsak onun eseri kendisine şükranlarımı saygılarımı sunuyorum.

Başbakanımız da İstanbul’da görev yaptı. İstanbulda emekleri var. Şükranlarımı sunuyorum. Özellikle AKP iktidarı döneminde istanbul ayrı bir istanbul oldu. Bu akşamdan itibaren çalışmalara başlayacağım. İBB Başkanı Kadir Topbaş’a da teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki şu anda İBB’den istifa etmiş olsa bile ihtiyacımız olduğu dönemde İstanbul’a katkı sunmada destekleri devam edecektir. 2019 kadar, bu az zamanda Az konuşup çok iş yapacağız.”

Konuşmasının ardından Uysal, Topbaş’ın istifasının ardından 1 haftadır yerine vekalet eden Ahmet Selamet’ten mührü teslim aldı.

Madımak sanıklarının avukatı

Mevlüt Uysal, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33’ü aydın ve sanatçı, 37 kişinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin davada, sanıkların avukatlığını üstlenmişti.