07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Adil Gür Manipülasyon mu Yapıyor?
Adil Gür Manipülasyon mu Yapıyor?

Adil Gür Manipülasyon mu Yapıyor?

A&G Araştırma şirketi sahibi Adil Gür, seçime iki gün kala son anket verilerini açıkladı. Gür’e göre  ‘Evet’ oranı yüzde 60.8. Ancak Adil Gür’ün açıklaması ciddi bir şüpheyi de beraberinde getirdi. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray Çıray’ın, 10 Nisan’da A&G’nin “birkaç gün içerisinde ‘evet’leri yükselmiş gibi gösterek ‘hayır’cıların sandığa gitmemesini sağlayacağını” söylediği tweet gündeme geldi.

A&G Araştırma şirketi sahibi Adil Gür’ün açıklamasına göre, Türkiye genelinde 47 ilde, 252 mahalle — köy ve belde de, 18 yaş ve üstü toplam 6.048 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapılan anketin verilerine göre AKP(%96.1) ve CHP (%93.1) seçmenleri ‘Sandığa gidip, mutlaka oyunu kullanma’ konusunda en yüksek motivasyona sahip seçmenler oldu. Genel katılım ise yüzde 90’ı geçmiş durumda.

“Evet yüzde 60.8”
%13.0 oranında ‘Sandığa gitmeyeceğim, Boş oy vereceğim ve Kararsızım’ diyenler orantısal olarak dağıtıldığında %60.8 ‘Evet’, %39.2 ‘Hayır’ oranı bulundu.
Seçmenlere Sandıktan ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oranları ne çıkar? Tahmininiz nedir? diye ‘ayrı ayrı’ soru olarak soruldu. Halk ‘Evet’ oylarının %57.0 olacağını, ‘Hayır’ oylarının %43.0 olacağını düşünüyor.

Ankete göre halkın yüzde 61’i sandıktan ‘Evet’ çıkmasının Türkiye için daha iyi olacağını düşüyor. Halkın yüzde 57’si ise ekonomik ve siyasi gidişatın iyi olduğuna inanıyor.

Adil Gür’ün açıklaması ciddi bir manipülasyon iddiasını gündeme getirdi. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Milliyet yazarı ve A&G araştırma şirketi sahibi Adil Gür’ün manipülasyon yaptığını  iddia etti. Çıray’ın en önemli dayanağı ise 4 gün önce attığı bir tweet.

Çıray, 10 Nisan’da A&G’nin “birkaç gün içerisinde ‘evet’leri yükselmiş gibi gösterek ‘hayır’cıların sandığa gitmemesini sağlayacağını” söylemişti. ​Çıray, kaynağının Cumhurbaşkanlığı Sarayı olduğunu söylerken, A&G şirketinin bugün açıkladığı referandum anketiyle bu iddiasının doğrulandığını ifade etti.
İşte Çıray’ın bugün yaptığı o paylaşım