07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Rıza ve Hırsızlar İçin Karar Günü
Rıza ve Hırsızlar İçin Karar Günü

Rıza ve Hırsızlar İçin Karar Günü

Başsavcı Bharara, Reza Zarrab’ın FBI’ın sorgularken çektiği video ile babasına gönderilen ceza ihbarnamesini kanıt olarak mahkemeye sundu.

İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın 50 milyon dolar kefalet karşılığı tutuksuz yargılanma talebinin mahkeme tarafından bugün karara bağlanması beklenirken, New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, son bir hamlede daha bulundu.

12 Sayfalık Ek Müzekkere’de Ne Var ?

Başsavcı, 12 sayfalık müzekkere ile Reza Zarrab’ın FBI ajanları tarafından yapılan sorgusunun videosunu ve ABD Hazine Bakanlığı’nın babası Hüseyin Zarrab’a gönderdiği 9 milyon 103 bin dolarlık ceza ihbarnamesini mahkemeye sundu. Ancak Zarrab’ın sorgulandığı videonun mahkeme dışında gösterilmesi yasaklandı.

17 Aralık Dosyası Bizdeki Bilgilerle Örtüşüyor

Savcı Bharara “17 Aralık dosyası bizdeki bilgilerle örtüşüyor” derken, dosyasında bakanların rüşvet aldığına dair görüntülerin de yer aldığını belirtti. Sarraf’ın avukatlarının ‘Türkiye’de kapanmış bulunan 17 Aralık soruşturmasına ilişkin belgeler kanıt olamaz’ görüşüne de karşılık veren Bharara, davanın kapatılmasının Sarraf’ın üst düzey Türk yetkililerle olan rüşvet ilişkisine ayrı bir delil olduğunu söyledi. Savcı Bharara, savunmanın bu mahkemenin Sarraf’ın “2013’deki muazzam rüşvet çarkı nedeniyle tutuklanmasının dikkate alınmaması gerektiğini” ileri sürmesine karşılık şu cevabı veriyor: “Uluslararası hukukta soruşturmayı yapan savcı ve polislerin Sarraf davasının peşinden gitmemesi için yerleri değiştirildikten, kovulduktan hatta kendilerinin bizzat cezalandırıldıktan sonra atanan savcının kararına saygı gösterilmesi şeklinde bir ilke yok”.

“Muazzam Rüşvet Çarkı”

Bharara, daha önce ifade etmediği açıklıkla bu kez Türkiye’deki 17-25 Aralık soruşturmasının bazı önemli bulgularının bizzat şu an New York’ta görülen mahkeme sonucu ile örtüşüp örtüşmediğini ve Sarraf’in yüksek düzey Türk yetkililerinin ile kirli ilişkilerinin kanıtı olup olmadığını New York daki federal mahkemenin değerlendirebileceğini yazdı. Bharara şu ifadelere yer verdi: “Raporda (17- 25 Aralık raporu) bulunan detaylar, Sarraf ve yardımcılarının hükümet yetkilileri ile bağlantılı muazzam rüşvet çarkı hakkında dinlenmiş telefon konuşmaları, tercümeler ile birlikte kolluk kuvvetlerinin soruşturma raporunun bütün özelliklerine haiz görünüyor. E-posta araştırmaları da Amerikan kolluk kuvvetlerinin kendi yaptığı e-posta araştırmaları soruşturma sonuçları ile, Sarraf ve yardımcılarının yetkililere nakit para teslimini gösteren fiziki takip materyalleriyle uyuşuyor.”

Bu şekilde ilk kez, Bharara, 17- 25 Aralık soruşturma dosyası, delillerinin bizzat Amerikan kolluk kuvvetlerince doğrulandığını ifade etmiş oldu. Dosyada ayrıca Rıza Sarraf’ın babasına ABD Hazinesi tarafından kesilen 9 milyon dolarlık cezaya da yer verildi. Sarraf’ın, 50 milyon dolarlık kefalet duruşması bugün görülecek.