07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erdoğan “Satın” Dedikçe Döviz Hesapları Artıyor
Erdoğan “Satın” Dedikçe Döviz Hesapları Artıyor

Erdoğan “Satın” Dedikçe Döviz Hesapları Artıyor

Erdoğan bugün dövizden TL’ye dönülmesiyle ilgili yeni bir açıklama daha yaptı; “Geçen cumadan bugüne dövizde TL’ye geçişe yönelik atılan adımda da halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Ama yeterli mi değil bence buna milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum” dedi. Ancak rakamlar aynı şeyi söylemiyor.Erdoğan’In ‘dolarınızı bozdurun’ çağrılarına rağmen bankalardaki döviz hesapları 11 Kasım – 2 Aralık arasında 2.7 milyar artarak 172.3 milyar dolara ulaştı.

Cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:

“Milletim daha da yüklenmeli”

 

“Geçen cumadan bugüne dövizde TL’ye geçişe yönelik atılan adımda da halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Ama yeterli mi değil bence buna milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum. Sayın Başbakanımız da devletin kamuya yönelik alımlarda ihalelerde fevkalade bir durum olmaması halinde TL ile adımın atılacak olmasını söylemesi de bizi rahatlatacaktır.”

Erdoğan’ın çağrısına rağmen döviz hesapları artıyor

Ancak Tayyip Erdoğan’In ‘dolarınızı bozdurun’ çağrılarına rağmen bankalardaki döviz hesapları 11 Kasım – 2 Aralık arasında 2.7 milyar artarak 172.3 milyar dolara ulaştı. 23 Kasım 2016 tarihinde uluslararası döviz baskısından kurtulmak için “altın” önerisinde bulunarak, “Finans sektöründe katılımcı finans anlayışının, para biriminde hatta altına endeksli bir adımın atılmasının çok daha isabetli olacağı inancındayım. Altınla ifade ettiğimiz zaman bu para birimlerinin baskısı altında kalmayız” demiş, ancak, bu çağrıya ve dolar bozdurma kampanyalarına rağmen, bankalardaki “Dolar mevduatı” yükseldi.

Vatandaş ve şirketler döviz hesaplarını azaltacak yönde adım atmayıp tersine hesaplarını artırdı. 11 Kasım’dan sonraki dönemde bu durum iyice belirgin bir hal aldı. 11 Kasım’daki DTH toplamı 170.4 milyar dolardı ve dolar kuru da 3.20 düzeyinde bulunuyordu. 18 Kasım’da dolar 3.31’e yükselirken DTH da 171.8 milyar dolara çıktı. 25 Kasım’a gelindiğinde dolar 3.44 liraya ulaşırken, DTH da 172.3 milyar doları buldu. Bir sonraki hafta da DTH artmaya devam etti ve 173.1 milyar dolara çıktı. Bu tarihlerde dolar 3.52 TL civarındaydı. Özetle son dört haftada bankalardaki döviz hesaplarında 2.7 milyar dolar artış yaşandı.