07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Türkiye’nin ilk nektarin hasadı yapıldı

Türkiye’nin ilk nektarin hasadı yapıldı

MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde örtü altında yetiştirilen turfanda nektarinın hasadına başlandı. Türkiye'nin ilk hasadı olan nektarinin kilosunun 30 TL'den alıcı bulması üreticisinin yüzünü güldürdü.

Erdemli’de domates ekimine alternatif olarak yetiştirilen nektarin örtü altında yetiştirilmesi nedeni ile üreticisine erken kazanç olarak döndü. İlk hasadın ürünleri Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlere gönderilirken, İran’a da ihraç ediliyor.

5 yıldır nektarin üreticiliği yapan Emre Şevk, Türkiye’nin ilk nektarin hasadını da yapmaktan mutlu olduğunu söyledi. Nektarinin kazancının domatesten fazla olduğunu belirten Şevk, “10 yıl boyunca domates üreticiliği yaptık. Domatesten istediğimiz kazancı sağlayamadık. Bende alternatif olarak örtü altı nektarin üreticiliğine başladım. 5 dönüm nektarin bahçemde toplam 800 ağacım bulunuyor. İlk toplama da yaklaşık 900 kilo ürün elde ettik. Şuanda kilosu 30 TL’den alıcı buluyor” diye konuştu.

Nektarinin bu dönemde dünyada hiçbir yerde hasat edilemediği için iyi fiyata alıcı bulduğunu ve talebin de fazla olduğunu ifade eden Emre Şevk, domatese göre çok kazançlı olan nektarin yetiştiriciliğini bütün çiftçilere tavsiye ettiğini söyledi.

Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ (Mersin), (DHA)