07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘Türkiye maalesef bir mülteci kampına dönüştürülmüştür’

‘Türkiye maalesef bir mülteci kampına dönüştürülmüştür’

CHP Milletvekili Murat Emir, "Avrupa'nın 'gelmesinler, bir şekilde Türkiye'de kalsınlar' diye her şeyi yaptığını, NATO'nun Ege'de gemilerini gezdirdiğini bildiğimiz bir sorunda Türkiye maalesef bir mülteci kampına dönüştürülmüştür" dedi.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye’de insanların para karşılığında uluslararası ilaç firmalarının kobayı olarak kullanıldığını savundu. İlaç araştırmaları yapan biri kamu olmak üzere 4 merkez bulunduğunu kaydeden Murat Emir, Türkiye’de konuyla ilgili mevzuatın yetersiz olduğunu söyledi. Murat Emir “Asgari ücretin açlık sınırının son derece altında olduğu, işsizliğin yüzde 10’un üzerinde olduğu bir ülkede para karşılığında insanları kobay olarak kullanma hakkı hiç kimsede yoktur. Ama yönetmeliğin muğlak ifadeleri ve denetimsizlik dolayısıyla insanlarımız açık bir şekilde uluslararası ilaç firmalarının kobayı olarak kullanılmaktadır ve bu yol sonuna kadar açılmıştır. Biz hem kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya, hem de başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere denetleyici olması gereken kurumları, gönüllülere herhangi bir ücret ödenmemesi veya maddi menfaat sağlanmaması noktasında duyarlı olmaya ve kendi uygulamalarının arkasında olmaya davet ediyoruz. Bu konuyu Meclis gündemine getirerek soru önergesi verdim” diye konuştu.

Türkiye’nin mülteci kampına dönüştüğünü bildiren Murat Emir şöyle konuştu: “Avrupa’nın ‘gelmesinler, bir şekilde Türkiye’de kalsınlar’ diye her şeyi yaptığını, NATO’nun Ege’de gemilerini gezdirdiğini bildiğimiz bir sorunda Türkiye maalesef bir mülteci kampına dönüştürülmüştür. Büyük bir mülteci kampıdır. Her şeyin millisini arayanların Türkiye’yi böylesine bir mülteci kampına dönüştürmüş olmaları hayret vericidir ve asla kabul edilemez. Ülkenin bütçesini kapatmak üzere 3 milyar avro karşılığında mültecileri Türkiye’de tutmaya razı olan zihniyetle, insanlarını küçük paralar karşılığında kobay yapan anlayış, aynı anlayıştır ve AKP anlayışıdır.”

Nursima KESKİN/ ANKARA,(DHA)