07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Sendikadan özel ambulans yakınması

Sendikadan özel ambulans yakınması

TÜRK Sağlık- Sen İzmir 1. Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı'nın ruhsatlandırdığı, Bakanlığın denetimine tabi olan özel sağlık kuruluşları, bazı belediyeler, bazı büyük fabrikalarda bulunan özel ambulansların kullanılmayarak, iş yükünün tamamen 112 ambulanslarına bırakıldığını söyledi.

Ahmet Doğruyol düzenlediği basın toplantısında, asli görevi acil vakalara müdahale etmek olan 112 ambulanslarının özel hastaneler arasında hasta nakil ambulansı olarak kullanıldığını, özel ambulansların, başta tasarruf olmak üzere, çeşitli gerekçelerle yeterince çalıştırılmadığını, bu durumun kabul edilebilir olmadığını söyledi. Doğruyol, şöyle dedi:

“İlimizde Sağlık Bakanlığı’na bağlı toplamda 88 adet 112 ambulansı bulunmakta olup, tüm İzmir nüfusuna hizmet vermektedir. Şiddet, taciz, hakaret, küfür gibi, zor şartlar altında hizmet veren, bazı günlerde istasyona dahi girmeden çalışan, BİMER ve SABİM şikayet hatlarına yapılan şikayetlerle iş motivasyonu bozulan çalışanlarımızın iş yükü her geçen gün artmaktadır. İlimizde Sağlık Bakanlığı’na bağlı 88 adet 112 ambulansımıza karşılık, özel sağlık kuruluşlarının, belediyelerin, bazı büyük fabrikaların bünyesinde bulunan toplamda 93 adet özel ambulansın kullanılmaması, üzücü ve düşündürücüdür. Nasıl olsa Sağlık Bakanlığı’nın 112 ambulansları acil yada acil olmayan, tüm vakalara müdahale ediyor mantığıyla devlet imkanlarının bu kadar çarçur edilmesi vicdansızlıktır.”

Doğruyol, geçen yıl acil vakalara gitmesi gereken 112 ambulanslarının özel hastanelerden 560 hasta nakili gerçekleştirdiğini anlattı. 112 ambulanslarının görevinin hasta nakletmek olmadığını kaydeden Ahmet Doğruyol, şunları söyledi:

“Özel ambulansların kullanılmadığı yerde, 112 ambulanslarının görevi dışında çalıştırılması, gerçek vakaların aksamasına, belki de bir başka yerde acil müdahale bekleyen vatandaşın ölümüne sebep olabilecektir. İl sağlık müdürlüklerinin de bu konuda hassas olmaları gerekmektedir. Geçen yıl yine İzmir 112 yaklaşık 226 bin 500 vakaya yönlendirilmiştir. İş yoğunluğu, her gün artan acil vakaların dışında, pek çok vakaya yönlendirilen 112 ambulanslarının çalışma şartları ve görev tanımlarının da siyaseten oy toplama endişelerinden uzak, tekrardan ele alınması gerekmektedir. Özel ambulans bulundurma şartları, kullanım şekilleri, bakanlığın yaptırımlarının çerçevesinin de somut olarak yeniden belirlenmesinde yarar vardır. Belediye, özel kurum ve kuruluşlara ait pek çok ambulans adeta çürümeye terk edilmiştir Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nı göreve, özel ambulansı olan kurum ve kuruluşları sorumluluklarına yerine getirmeye davet ediyorum.”

Mustafa OĞUZ/İZMİR, (DHA) –