07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘Sakıp Sabancı Portresi Türkiye’yi temsil ediyor’

‘Sakıp Sabancı Portresi Türkiye’yi temsil ediyor’

Londra’da Sanatçı Kutluğ Ataman'ın 10 bin LCD ekranından oluşturduğu 'Sakıp Sabancı'nın Portresi', dünyanın en saygın sanat müzelerinden İngiltere'deki Royal Academy of Arts'da sergileniyor.

Sabancı Holding’in CEO’su Zafer Kurtul, Sakıp Sabancı’nın portresinin meydana geliş hikayesini ve bu eserin Sabancı Holding için değerini DHA’ya anlattı.

Zafer Kurtul, Sakıp Sabancı portresinin 10 bin gönüllünün portre fotoğraflarının bir araya getirilmesiyle oluşturulduğunu söyleyerek aslında bu eserin, Türkiye’yi temsil ettiğini ifade etti.

Ölümünün 10. yılında merhum Sakıp Sabancı’yı anmak üzere böyle bir eser meydana getirmek istediklerini ve bu proje doğrultusunda dünyaca ünlü sanatçı Kutluğ Ataman’dan bir eser yaratmasını talep ettiklerini anlatan Kurtul, eserin ilk önce Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilendiğini daha sonra Venedik Bineali’nden davet alarak Venedik’te sergilendiğini şimdi de dünyanın en prestijli sanat müzelerinden Londra’daki Royal Academy of Arts’da (Kraliyet Sanat Akademisi) sergileneceğini dile getirdi.

Kurtul sözlerini şöyle sürdürdü ‘Sakıp Sabancı ticari bir dahiydi. Her dahinin arkasında ilham aldığı bir kaynak mutlaka vardır. Sakıp Sabancı’nın da kaynağı topluma hizmet, ülkeye hizmet ve sanata katkıydı. Biz de Sakıp Sabancı’nın ilham aldığı bu konuları devam ettirmek için böyle bir eseri ortaya çıkardık. Bu eser birlikteliği, birlikte çalışmayı, demokrasi temsil ediyor. 10 bin çalışanımızın resimlerini bir araya getirdik bu eser aslında ülkemizi temsil ediyor’

Eser, birlikte nelerin başarılabileceğini gösteriyor. Bu eserin yenilikçi bir çalışma olduğunu dile getiren Kurtul, Sabancı Topluluğu’nda çalışan mavi ya da beyaz yakalı 10 bin çalışanının fotoğraflarının Sabancı Holding’ in aile üyeleri ile birlikte yer aldığını kaydetti. Kurtul “Burada tam bir eşitlik var. Bu da birlikteliği, demokrasiyi ve birlikte nelerin başarılabileceğini göstermesi bakımından bizim için çok önemli” diye konuştu.

Eserin, Royal Academy of Arts’daki yaz sergisinde sergilenmesinin ardından yeniden Türkiye’ye döneceğini belirten Kurtul ‘ben görmenizi tavsiye ederim, bunu anlatmak mümkün değil; hakikaten görmek ve o duyguyu yaşamak lazım’ şeklinde konuştu.

Eserleri dünya çapında izleyicilerle buluşan sanatçı Kutluğ Ataman’ın Sakıp Sabancı’nın vefatının 10. yıldönümünde ürettiği ve Türkiye’nin özlenen liderine bir saygı duruşu niteliğindeki video enstalasyon çalışması “Sakıp Sabancı’nın Portresi”, İngiltere ve dünyanın en köklü sanat kurumlarından Royal Academy of Arts’da sergileniyor.

Eser, Royal Academy of Arts, Londra’da 1769 yılından beri kesintisiz olarak her yaz düzenlenen Yaz Sergisi 2016 (Summer Exhibition 2016)’ya davet edilmişti. Bu kapsamda, 13 Haziran – 21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Sabancı Holding’in katkılarıyla sergilenen eser, daha önce 2014 yılında S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde ziyarete açıldı ve 2015 yılında da dünyanın en prestijli sanat organizasyonlarından biri olan 56. Venedik Bienali’nin ana bölümünde yer almıştı.

Portre 10 bin LCD ekrandan oluşturuldu

2016 yazı boyunca Royal Academy of Arts galerilerinde sanatseverlerle buluşacak olan Kutluğ Ataman’ın “Sakıp Sabancı’nın Portresi” adlı video enstalasyon eseri, çeşitli nedenlerle Sakıp Sabancı’yla yolu kesişen binlerce kişinin portre fotoğrafından meydana geliyor. Yaklaşık 10.000 LCD ekrandan oluşan eser, önemi, mevkii ne olursa olsun insana değer veren Sakıp Sabancı’nın her konuya “önce insan” felsefesiyle yaklaşmasını, insanlara olan sevgisini ve saygısını yansıtıyor. Keskin zekâsı, ince esprileri ve candan tavırlarıyla halkla özdeşleşen Sakıp Sabancı’nın yaşamı boyunca insanlara ve hayata açtığı pencereleri görünür kılan eser, Sabancı’nın Türkiye’de teknolojiye yaptığı katkılara da atıfta bulunuyor. Görsel sanatlarda en ileri teknolojiyi kullanan eserin hammaddesini ise insanlar oluşturuyor. Eser, ünlü işadamına yakışan, “zamanının ötesinde” sıra dışı bir sanatsal fikri hayata geçiriyor.

Gonca Yağcı, Londra (DHA)