07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kocaoğlu’ndan 2 ÇED kriziyle ilgili sert açıklamalar

Kocaoğlu’ndan 2 ÇED kriziyle ilgili sert açıklamalar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Körfez Projesi ve Yamanlar Katı Atık Tesisi yer seçimiyle ilgili iki ÇED İzninin verilmemesi nedeniyle düzenlediği basın toplantısında hükümete sert tepki gösterdi,

“İzmirlinin gönlünü ancak İzmirliyi severek, sayarak, üreterek, İzmirliyle layık olarak fethedebilirsiniz. Başka illerde abanın altından sopa göstererek, ‘Bana oy ver de bana hizmet edeyim’ söylemiyle oy alabilirsiniz. Bu kentte alamazsınız. Kaç seçim geçti. Bu kentten alamayacaksınız. Bu kentin özelliği dayatmaya, şantaja, abanın altından sopa göstermeye gelmiyor bu kent. Bunu anlayın artık” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve bürokratları “İzmir Körfezi ve Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde ÇED Gerçekleri” konulu basın toplantısı yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı , İl Müdürlüklerinin Büyük Körfez Projesi ÇED dosyası ve Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi ÇED dosyası kurum görüşleriyle ilgili açıklamalarına yanıt verdi. Süreç içinde yaşananlar kronolojik sırayla anlatıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, katı atık bertaraf tesisi için 2005 yılından beri yer aradıklarını söyledi. Yamanlar’da buldukları yer için Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2 yıl arayla birbirinden farklı iki görüş verdiğini söyleyen Kocaoğlu, “Aynı Orman Bölge Müdürlüğü 2 yıl önce ‘Mahsuru yoktur’ diyor. Bugün farklı söylüyor” dedi.
İŞ ANKARA’YA, İZNE GELİNCE SÜREÇ UZUYOR
Başkan Kocaoğlu, iki seçimle geçen 2015 yılının kayıp yıl olduğunu, Ankara’da işlerini takip etmek için muhatap bulamadıklarını, Hükümet kurulduktan sonra ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu ile bu konularla ilgili görüştüğünü söyledi. Kocaoğlu, Bakan Yıldırım’dan üç kez destek istediğini de dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisinde olan çevreyle ilgili işlerde yatırımlarını hayata geçirdiklerini belirten Kocaoğlu “Ancak iş Ankara’ya, izne gelince süreçler uzuyor. Yüzülebilir Körfez hedefi dünyanın en önemli çevre duyarlılıklarından bir tanesidir. Kazmayı vurup çalışmaya başladığımızda dünyadan ses getirecektir. Katı atık tesisi oyalanmış bir iştir” dedi.
TESİS YAPILAMAYINCA KAHRAMAN MI OLACAKLAR?
2019 yılına İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne katı atık tesis yaptırmadan Büyük Körfez projesi başlamadan girildiğinde ne olacağını soran Başkan Kocaoğlu “Kim ne fayda umacak? Kime ne fayda gelecek? Kahraman mı olacaklar? ‘Tesisi yaptırmadım’ sözünün arkasında ‘Büyükşehir Belediyesi ve bu başkan katı atık tesisini yapamadı’ denilecek. Bu kadar! ‘İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyük Körfez projesine başlayamadı’ denilecek. İki tane olumsuz, negatif cümle. Bundan kime ne fayda var? Herkes elini vicdanına koysun. Katı atıkları ben nereye koyacağım? 4 bin ton katı atığı ben nereye depolayacağım?” diye sordu.

DAYATMAYLA; ABA ALTINDA SOPAYLA İZMİR’DE OY ALAMAZSINIZ
Seçimlerden önce Binali Yıldırım’ın Büyükşehir Belediyesi’nin işleriyle ilgili Başkan Kocaoğlu hakkında söylediği “Elinden tutarım” sözlerini hatırlatan Kocaoğlu “Hani tutacaktınız? Hani işleri takip edecektiniz? Seçim bitti. Milletvekilleri seçildi, Hükümet kuruldu. Allah’ını seven söylesin, iktidar partisinin bir milletvekili, bir il başkanından bu kent için olumlu, pozitif, ‘Şunu da beraber yapalım, destek olalım. Şunun da önünü açalım’ diye bir laf duydunuz mu? Her zaman söylüyorum İzmirlinin gönlünü ancak İzmirliyi severek, sayarak, İzmir’de yaşayan insanların, İzmir çukurunun hassasiyetlerini bilerek, ona göre davranarak, çalışarak, üreterek, İzmirliyle layık olarak fethedebilirsiniz. Başka illerde abanın altından sopa göstererek, ‘Bana oy ver de bana hizmet edeyim’ söylemiyle oy alabilirsiniz. Bu kentte alamazsınız. Kaç seçim geçti. Bu kentten alamayacaksınız. Bu kentin özelliği dayatmaya, şantaja, abanın altından sopa göstermeye gelmiyor bu kent. Bunu anlayın artık” dedi.

İZMİRLİYE NE GAREZİN VAR?
Para, pul değil izin istediklerine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, katı atık tesisini kime ne zararı olduğunu sordu. Kocaoğlu “Kendileri bir kar elde edecek mi? İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı tesisi yapamadı. Kim yaptırmadı? Niye yaptırmıyorsunuz? İzmirliye ne garezin var? 14 senedir İzmir engelleniyor. Ama 14 senedir özellikle 2010 yılından bu yana İzmir Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyor. Bu kentin dik duruşunun özünde kendine güven var. Kendi göbeğini kendi kesecek, kendi dinamikleriyle kalkınacak, ihtiyaçlarını karşılayacak güç var. Bu güçle kalkınıyor. 14 yılda İzmir’e Kuzey Çevre yolu, yap-işlet-devret yönetimiyle havalimanı bölünmüş yol yaptınız. Başka? Başka ne yaptın bu kente?” dedi. Sustuklarını, konuşmadıklarını ve her konuşan kendini bilmeze yanıt da vermediklerini ve İzmirlinin değerlendirmesine bıraktıklarını dile getiren Kocaoğlu “Ama, susuyorsak bilmediğimizden, korktuğumuzdan değil, susuyorsak İzmirlinin bize verdiği sorumluluktan, ‘Bu kenti kalkındır. Belediye başkanlığı yap. Kavga, gürültü istemiyoruz’ demesi nedeniyle susuyoruz. İzmirliye karşı borcumuzdan yükümlülüğümüzden, hizmet aşkımızda dolayı susuyoruz. Yoksa kimseden korkmuyoruz” dedi.

İDDİA EDİYORUM Kİ..
Başkan Kocaoğlu, ÇED tartışmasıyla ilgili çarpıcı bir iddiada da bulundu. Kocaoğlu “İddia ediyorum ki 14 yıldır Türkiye’de bu iki ÇED dosyası gibi hazırlanmış, bu süreçlerden geçmiş bir tane daha ÇED dosyası daha yok. Hangi ÇED dosyasının nasıl alındığını, hangi önemli konularda ‘ÇED gerekli değildir’ kararları alındığını, nasıl doğanın, ormanın katledildiğini hepimiz biliyoruz. Kamu yararı ile ilgisi olmayan konularda kamu yararı kararı alınıyor. Burada katı atık tesisi ve Körfez temizliğinde kamu yararı yok sayılıyor. Kamu yararı mefhumu mu değişti memlekette?” dedi.

PROJELER
İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka Yamanlar’da kapalı sistem katı atık işleme tesisi için 145 hektarlık alanla ilgili ÇED çalışması başlattı. 2014 yılında 18 kurum olumlu görüş verdi. Ancak kısa süre önce Orman Bölge Müdürlüğü alanın “muhafaza ormanı içinde kalması nedeniyle” olumsuz rapor düzenledi. Böylece ÇED süreci tıkandı.
TCDD ile İZSU İzmir Körfezi Tarama İşlerinde İşbirliği Yapılmasına İlişkin protokolü ise 8 Ağustos 2011 tarihinde imzalandı. ÇED süreci son alarak Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın yeni talepleri nedeniyle tamamlanamadı. Projeye göre iki kurumun işbirliğiyle İzmir Limanı’na giriş yapan gemilerin kullandığı “gemi yolu” taranarak derinleştirilecek, büyük tonajlı gemilerin limana girişi sağlanacak, ikinci olarak da Körfez’in Kuzey kıyısında su içinde yapılacak derinleştirmeyle oluşturulacak kanalla su sirkülasyonu hızlandırılıp Yüzülebilir Körfez hedefine ulaşılacak.

Utku BOLULU – İZMİR (DHA)