02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Kent Savunması’ndan Fındıklı Parkı eylemi

Kent Savunması’ndan Fındıklı Parkı eylemi

BEYOĞLU'nda, İstanbul Kent Savunması ve Beyoğlu Kent Savunması üyesi bir grup, Fındıklı Parkı'na metro inşaatı yapılmasını protesto etti. İnşaatın çevredeki binalara da zarar verebileceğini savunan eylemciler, inşaata engel olacaklarını söyledi. Kabataş-Beşiktaş-Mahhutbey metro projesinde yer alan metro inşaatının ilk istasyonunun yapılacağı Fındıklı Parkı önünde saat 17.00'da bir araya gelen eylemciler “Fındıklı Parkı kırmızı çizgimizdir. Bu inşaatı yapamazsınız" yazılı pankart açarak, slogan attı.

Grup adına Selen Birgöl tarafından yapılan basın açıklamasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projeyi oldu bittiye getirdiği iddia edilerek, “Kabataş-Beşiktaş-Mahmutbey metro projesi, meslek odalarının ve kent sakinlerinin itirazlarına rağmen hayata geçirilmek isteniyor. İnşaat tekniği açsından ağır, geri dönüşü imkansız ve ekonomik açıdan da oldukça pahalı olan yeraltı metro inşaatları ve özel olarak da bu güzergahtaki proje, İstanbul’un gözbebeği, kentsel SİT bölgesi iki ilçesinin, Beyoğlu ve Beşiktaş’ın sahil bandını, ayrıca hat üzerindeki yeşil alanları ve parkları oldukça olumsuz etkiliyor. Güzergah üzerindeki birçok yeşil alanı ve parkı, metro şantiyesine çevirmekte olan bu proje, özellikle Kabataş-Beşiktaş arasındaki sahile paralel hat açısından gerekliliği oldukça tartışmalı bir hale gelmiştir.

Başta ulaşım projeleri olmak üzere, kentsel ve kamusal hizmetlerin tartışmasız iyi ve gerekli olduğuna yönelik yaratılmak istenen algı, kanımızca, ekonomik çıkar ve süreklilik açısından devam etmesi elmez olan inşaat sermayesini meşrulaştırıcı bir işleve yol açıyor. Biz kent savunucuları olarak, meslek odalarının da belirttiği gibi bu metro hattının tümümün, özellikle Kabataş-Beşiktaş aralığı olmak üzere bütün hattın sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz” denildi. Açıklama da ayrıca özellikle Kabataş Setüstü bölgesindeki yerleşim yerlerinin metro inşaatı nedeniyle tehdit altında olduğu, binaların kayma, çatlama riski olduğu iddia edildi. Dolmabahçe Sarayı’nın da tehdit altında olduğunun savunulduğu açıklamada, güzergah boyunca 707 ağacın yok edileceği belirtildi.

Basın açıklamasının ardından eylemciler inşaat alanına girerek kesilen ağaç sayısını tespit etmek istedi. Eylemcilerin bu isteği polis tarafından engellendi. Bir süre daha içeriye girmek için ısrar eden eylemciler polisin izin vermemesi üzerine eylemlerine son verdi.

Murat DELİKLİTAŞ – Özgür EREN / İSTANBUL,(DHA)