02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Kahramanmaraş’ta yapılacak konteyner kente yer tepkisi

Kahramanmaraş’ta yapılacak konteyner kente yer tepkisi

KAHRAMANMARAŞ'ta, 18 bin 500 Suriyeli sığınmacının barındığı çadır kentin, Sivricehöyük Mahallesi sınırları içinde yapılması düşünülen konteyner kente taşınmasına bölge sakinleri tepki gösterdi.

Kahramanmaraş’ta 4 yıl önce ülkesinden kaçan Suriyeliler’in barınması için yapılan protokolle Küçük Sanayi Sitesi arazisine çadır kent kuruldu. Halen 18 bin 500 Suriyeli sığınmacının barındığı çadır kentin, yapılan görüşmelerin ardından başka bir yere taşınması kararlaştırıldı. Bunun üzerine Valilik ve AFAD yetkilileri kentte kamp yapımı için arazi arayışı başlattı. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda yetkililer kentte çadır yerine konteyner yerleştirilecek 3 nokta belirledi. Halen nereye kurulacağı konusunda kararlaştırılamayan kamp alanı için düşünülen yerlerden birisi olan kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Sivricehöyük Mahallesi’nin girişindeki 37 hektarlık arazinin çevresindeki mahalle sakinleri duruma tepki için eylem yaptı.

Çadır kentin taşınması düşünülen bölgedeki 6’sı Alevi, 2’si Sünnilerin yaşadığı 8 mahallenin sakinleri, Suriyeli sığınmacılar için kurulması düşünülen konteyner kentinin başka bir yere yapılmasını istedi.

Çadır kentin taşınması düşünülen arazide toplanan, aralarında sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu 200 kişilik kalabalık, basın açıklaması yaptı. Kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Mahmut Deliter, şunları söyledi:

“Bilindiği üzere Sivricehöyük Mahallesi sınırları içerisinde yapılmak istenen konteyner mülteci kampının yer tespitinin yanlış oluğunu düşünüyoruz. Öncelikle bilinmesini isteriz ki bu karşı çıkışımız yapılacak konteyner mülteci kampına yerleştirilecek insanların neden buraya yerleştiriliyor gibi kabaca ve gayri insanı değildir. Aksine diyoruz ki buraya getirilecek insanların işgalci emperyalistlerin çıkardığı ve tamamen kapitalist siyasetlerine hizmet eden savaşın mağdurlarıdır. Yurtlarında yaşanan savaştan kaçan mazlum Suriye halklarına niye geliyorsunuz da demiyoruz. Bu bakımdan bölgede yaşayan bizler, Alevi’si, Sünni’si olarak, yetkililere sesleniyoruz. Yapılması düşünülen konteyner mülteci kampın yerinin bizde yarattığı korku ve tedirginliği sonucu yer konusunun tekrar düşünülmesini talep ediyoruz.”

Kalabalık basın açıklamasının ardından evlerine döndü.

Mücahit YOLCU/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)