07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘İlaç şirketi rüşvet verdi’ iddiasını Meclis gündemine taşıdı

‘İlaç şirketi rüşvet verdi’ iddiasını Meclis gündemine taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İsviçre merkezli uluslararası ilaç şirketinin Türkiye'de rüşvet karşılığında haksız kazanç elde ettiğine ilişkin basında yer alan haberlere ilişkin Meclis'e soru önergesi sundu. Tanal, "Sağlık Bakanlığı olarak konuyla ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa soruşturma hangi aşamalardadır? Açılmadıysa gerekçeleri nelerdir?" diye sordu.

“İSVİÇRE FİRMASININ TÜRKİYE’DE HANGİ SAĞLIK FİRMALARIYLA İLİŞKİLERİ BULUNMAKTADIR?”

CHP’li Tanal, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde şu açıklamaya yer verdi: “İsviçre Merkezli bir ilaç şirketi olan N.’nin bir danışmanlık şirketi üzerinden Türkiye’de rüşvet dağıtarak 85 milyon dolar değerinde yeni iş sağladığı iddiaları basında yer almıştır. Medyada yer alan iddialar; bahsi geçen firmanın ürettiği ilaçların kamu hastaneleri satın alma listelerine eklenmesi ve iki ilacın Türkiye’deki isimlerinin kamu izniyle değiştirilmesinden oluşmaktadır. İddiaların devamında, iki ilacın Türkiye’deki isimlerinin değiştirilmesi, başka ülkelerde ilaçların fiyatlarının düşürülmesinin önüne geçiyor denmektedir”. CHP Milletvekili Tanal’ın konuya ilişkin önergesinde yer alan sorular, şöyle:
“Sağlık Bakanlığı olarak konuyla ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa soruşturma hangi aşamalardadır? Açılmadıysa gerekçeleri nelerdir?,
Bahsi geçen İsviçre firması olan N.’nin Türkiye’de hangi sağlık firmaları ile ilişkileri bulunmaktadır?,
2002 ila 2016 yılları arasında bahsi geçen firmadan hangi ilaçlar ne kadar tutar ödenerek satın alınmıştır?,
Firmanın ilaçları en çok hangi illerde ve hangi hastanelerde yazılmış ve hastalar tarafından kullanılmıştır?,
Bahsi geçen firma, Dünya’nın başka hangi ülkelerine ilaç satmaktadır? Bu satılan ilaç fiyatları ve Türkiye’deki aynı firmanın sattığı ilaçlar arasında ücret farkı bulunmakta mıdır? Varsa bu fark ne kadardır?,
Medyada yer alan ilgili firma ile iş yapan Türkiye’deki danışmanlık firmasına bu ilacı yazan doktor yakınlarının işe yerleştirildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu kişiler hangi doktorların yakınlarıdır?”

ANKARA, (DHA)-