02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Hasan Ali Yücel Kartal’da anıldı

Hasan Ali Yücel Kartal’da anıldı

Milli Eğitim Eski Bakanı, öğretmen ve Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Ali Yücel Kartal’da anıldı.

‘Yaşayıp yaşatmak işimiz bizim. Haram lokma kesmez dişimiz bizim. Dünyada bulunmaz eşimiz bizim. Biz yeni hayatın erenleriyiz’ deyişi akıllara kazınan Hasan Ali Yücel, ölümünün 55. yılında Kartal Belediyesi’nin Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlediği programla anıldı. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimiz adına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Köy Enstitülerinin kuruluş döneminden bir bölüm, sinevizyondan izletildi.

Anma gecesinde ev sahibi Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanısıra Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, Kartal Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ali Ekber Şahin, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan, Av. Hüsnü Yeşilyurt, Ali Apaydın, Mustafa Fehmi Okay, CHP Kartal Belediyesi Meclis üyeleri, CHP Kartal İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, Başkan Danışmanları, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Anadolu yakası şubesi üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal şubesi başkan ve üyeleri, Cumhuriyet Kadınları Derneği Kartal şubesi başkan ve üyeleri, Kartal Mahalle Muhtarları ve Kartallı vatandaşlar yer aldı.

Eğitimci Ferhat Özen’in moderatörlüğünü yaptığı panele,YÖK eski Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, eğitimci – yazar Refet Özkan ve eğitimci İlhan Şimşek konuşmacı olarak katıldı.

Eğitimci Ferhat Özen, panelin açılışında yaptığı konuşmada, “Hasan Ali Yücel 1897 doğumlu ve 1961’de de kendisini kaybettik. Bugün 55. ölüm yıldönümü. Biz onu aydınlanmacı kimliğiyle tanıyoruz. Türkiye’de insanları klasik edebiyatla tanıştırmış ve en önemlisi Köy Enstitülerini İsmail Hakkı Tonguç ile birlikte kurmuştur. Köy Enstitülerinin amacı; köyde doğmuş, köyde büyümüş insanları eğitip bilinçlendirip tekrar köye göndermek ve eğitim seviyesini yükseltmektir” dedi.

“Hepimiz Birer Hasan Ali Yücel Olacağız”

YÖK eski Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme ise konuşmasında, ‘ Enstitüler, klasik öğretmen okulu mezunu vermeyeceklerdi. Mezunların yükleneceği görevi, Köy Enstitülerinin mimarlarından, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel şu sözleriyle ifade etmişti: – Biz, İstiklal mücadelesinden itibaren sosyal hayatımızda yaptığımız büyük devrimleri köylere götürecek adam yetiştirmek isteriz. Devrimci düşüncenin adamı Köy Enstitülerinden yetiştirilecekti. Hepimiz birer Atatürk olacağız, Hasan Ali Yücel olacağız, İsmail Hakkı Tonguç olacağız ve yeniden aydınlanma devrini bu günlere taşıyacağız” dedi.

“Hasan Ali Yücel Atatürk Devrimlerini En İyi Özümseyen Adamdır”

Eğitimci yazar Refet Özkan konuşmasında Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç ile yaşadığı anılarını anlattı. Hasan Ali Yücel’in eğitimde köy enstitüleriyle yaptığı atılıma değinen Özkan, herkesin Yücel’i çok iyi anlaması gerektiğine vurgu yaptı. Özkan, ” Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’u birbirinden ayırmak mümkün değil. Onlar et ve tırnak misali birbirleriyle iç içeydiler. Onlar 14-15 yaşındaki birer gençken, Balkan bozgunu sonrası Milli eğitimin içinde kendilerini bulmuşlar ve yaşamlarını eğitime adamış iki büyük eğitimciydiler. Hasan Ali Yücel’i anlatmak kolay değil. Ciddi bir devlet adamı, kendisini yetiştirmiş bir kültür insanı. Kendi çıkarlarını değil daima ülkesinin çıkarlarını düşünen bir yurtsever. Atatürk devrimlerini en iyi özümseyen bir adamdır” dedi.

” Zor Günlerden Geçiyoruz”

Eğitimci İlhan Şimşek de konuşmasında, “Hasan Ali Yücel anısına böyle bir toplantının Kartal’da yapılması çok önemli. İktidarda kim varsa eğitim oradan şekillenir. Eğitim şu anda SOS veriyor” dedi.

Başkan Altınok Öz: ” Bugün Bir Sürü Hasan Ali Yücel Var”

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, konuşmasında Hasan Ali Yücel’in Türkiye geçmişindeki önemine değindi. Başkan Altınok Öz, “1978 yılında Nevşehir’de doktorluk yaparken bir yaşlı hanımı muayene ettim. Ancak sonra baktım teyze benim etrafımda dolaşıyor. – Teyze ne arıyorsun?- dedim.
-Evladım. Çok iyi insansın, çok iyi doktorsun ama sana kominist diyorlar, kuyruğunu arıyorum.- dedi. Sene 1978… Orta Anadolu’da yaşlı bir kadın benim kuyruğumu arıyor. Niye? Çünkü koministler insan değil. O dönemde karşı devrimcilere atılabilecek iki söz vardı. Bir kominist. İki dinsiz. Bunu gayet güzel kullandılar. Hasan oğlanla ilgili şehir efsanesini ortaya koydular ve özellikle o yatılı okulların kapanmasını istediler. Kinyas Kartal, -Bu toplumu aydınlatırsanız ben Kürtleri kontrol edemem. Bunları kontrol edebilmemiz için köy enstitülerinin kapanması lazım.- dedi. Demokrat Parti’yle anlaştı ve kapattılar. Ama ne yazık ki o aydınlanmayı sağlayamayan ülke, bugün o bölgeyi kontrol etmekte acizlik çekiyor. Geldiğimiz nokta budur. Köy enstitülerinde kısa zamanda 20 bin insan eğittik ve öğretmen yaptık. Ben şimdi hocalarıma soruyorum. – 2023 benim hedefimdir.- diyenleri, -1923’de siz Cumhuriyeti, 2023’de de ben gönlümdeki Cumhuriyeti kuracağım.- diyenleri biz yaratmadık mı? Önce kendi öz eleştirimizi yapalım. Eğer Mustafa Necati’yi 1928’de zamansız kaybetmeseydik belki çok daha yol alacaktık. Bu insanları da biz eğittik, bu insanlarla yola çıktık. Peki biz nerede hata yaptık? Hiç olumsuzluğa kapılmayalım. 18 Mayıs 1919’da bu ülkede bir tane Atatürk yoktu. Bugün bir sürü Mustafa Kemal Atatürk var. Bir sürü Mustafa Necati var, bir sürü Hasan Ali Yücel var, bir sürü İsmail Hakkı Tonguç var, bir sürü yurt sever var. Biz yöneticilere düşen ise şahsi menfaatlerimizin dışına çıkıp bizlerle beraber yol alacak, bu ülkeyi kendi menfaatlerinin önünde tutan insanları bir araya getirip küçük ama sağlam yol almaktır” dedi. Başkan Altınok Öz, geceye katılan konuşmacılara teşekkür ederek Kartal heykelciği takdim etti.