07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erzurum, Devlet Tiyatrosu yangınının üzüntüsünü yaşıyor

Erzurum, Devlet Tiyatrosu yangınının üzüntüsünü yaşıyor

ERZURUM'da Kültür eski Bakanı İstemihan Talay ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Prof. Dr. Bozkurt Kuruç döneminde 12 Aralık 1997'de 'Can Bebek' adlı oyunla perdesini açan Devlet Tiyatrosu iki gün önce çıkan yangında kül oldu. Henüz çıkış nedeni saptanamayan yangınla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Yangın, 1 Nisan günü merkez Yakutiye ilçesindeki Aşağı Mumcu Caddesi’ndeki Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Vakfı’na ait 6 katlı bir binanın çatı katında çıktı. Erzurum’da Devlet Tiyatrosu ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği’nin bulunduğu binada çıkan yangını oyuncular gözyaşları içerisinde izledi. Tek oyun sahnelerinin olduğunu belirten oyuncular, birbirlerine sarılarak teselli olmaya çalıştı. Oyun provası sırasında çıkan yangın 16 itfaiye aracı 35 personelin müdahalesi ile yaklaşık 5 saat sonra söndürülebildi.

OYUNCU KOSTÜMLERİ DE YANDI

19 yıl önce hizmete giren binada, sahnenin ve seyirci koltularının tamamen kullanılmaz hale gelirken makyaj, soyunma odaları, dekor odaları, aksesuar deposunun da büyük hasar gördüğü, oyuncu kostümlerinin bir kısmının da yandığı belirtildi. Yangın sonrası hasar tespit çalışmaları yapıldı ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında binada inceleme yapan Cumhuriyet Savcısı, sahnenin çökme ihtimali nedeniyle oyunların kapalı gişe oynandığı, biletlerin 2 hafta öncesinden tükendiği tiyatro binasın kapısına kilit vurdurdu. ‘Nasreddin İnadın Sonu’ ile ‘Hülleci’ gösterimde olduğu tiyatro binasının giriş kapısına ‘Sahnemizde çıkan yangın dolayısıyla tüm oyunlarımız iptal olmuştur. Bilet iadelerini yapmak isteyen seyircilerimizin 200 metre yukarıdaki idari binamızın gişesine müracaat etmeleri gerekmektedir’ yazısı asıldı.

VALİ: OYUNLAR BAŞKA SALONDA SAHNELENECEK

Erzurum DT’de incelemelerde bulunan Vali Ahmet Altıparmak twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Devlet tiyatrosu salonumuzun yanmasında buyuk üzüntü duydum. Hepimize geçmis olsun. Uzun süredir devam eden yeni bir tiyatro binası yaptırma çalışmalarımıza hız vereceğiz. Oyunlar sahnelenmeye başka bir salonda devam edecek” dedi.

ERZURUM DT’NİN GEÇMİŞİ

Erzurum Devlet Tiyatrosu ilk olarak 12 Mart 1977 tarihinde Hayati Çorbacıoğlu’nun ‘Koca Sinan’ adlı oyunuyla Erzurumlular’a ‘merhaba’ dedi. Devlet Tiyatrosu’nun Erzurum’daki macerasının başarılarla devam etmesini temenni edildi, ancak olmadı. 1981 yılında bir kez daha Erzurum Devlet Tiyatrosu’nun açılması kararlaştırıldı fakat merkezden gönderilen oyunlarla, bölge tiyatrosunun yürütülemeyeceği anlaşıldı. 12 Aralık 1997’de, İstemihan Talay’ın Kültür Bakanlığı ve Prof. Bozkurt Kuruç’un Genel Müdürlüğü döneminde Erzurum Devlet Tiyatrosu, kendi teknik ve idari personeli ile kendisi için prova yapmış olan, Ergun Sav’ın ‘Can Bebek’ adlı oyunuyla seyircisine bu kez hiç bitmeyecek bir birlikteliğin müjdesiyle ‘merhaba’ dedi.

Hümeyra PARDELİ- Zafer KUMRU / ERZURUM, (DHA)