07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Dünyanın en yaşlı 5 ağacından biri Zonguldak’ta

Dünyanın en yaşlı 5 ağacından biri Zonguldak’ta

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Zonguldak'ın Alaplı İlçesi'nde yaşı 4 bin 112 olarak belirlenen Türkiye'nin en yaşlı porsuk ağacını, tabiat anıtı alanı ilan edilmesi için çalışma başlattı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı?ndan yapılan yazılı açıklamada dünyanın bilinen en yaşlı 5 ağacından biri olan ve aynı zamanda Türkiye?nin en yaşlı ağacı olma özelliğini taşıyan porsuk ağacı hakkında bilgiler verildi. İlçenin Gümeli ormanlarında bulunan alanın en önemli özelliğinin bin 987 ve bin 164 yaşlarındaki porsuk ağaçlarının bulunduğu Tabii Yaşlı Porsuk Meşreçesi olduğu belirtildi. Ayrıca bölgede yaşları 300 ile 500 arasında değişen çok sayıda porsuk ağacı da tespit edildi.

4 bin 112 yaşındaki ağaç ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Ercan Oktan?ın yaptığı incelemeler sonrası tespit edildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ağacın içinde bulunduğu bin 500 dekar alanı Tabiat Anıtı olarak ilan edeceklerini söyledi. Resmi süreci başlattıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

Tabiat Anıtı ilanı için resmi süreci başlattık. Anıt niteliğindeki porsuk ağacının Bronz Çağı’ndan bugüne kadar Anadolu’da yaşayan yegâne canlı bir birey olduğunu düşünüyoruz. Tabiatı korumakla mükellef olan bakanlığımız bu kadim ağacı, onu yaşadığımız çağa ulaştıran eko sistem özellikleriyle birlikte koruyacaktır. Yapacağımız değerlendirme neticesinde korumaya alacağımız bu ağacı ayrıca yılın belirli aylarında, belirli sayıda ziyaretçiye açmayı planlıyoruz.?
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Zonguldak Şube Müdürü Sezgin Örmeci de, ağacın bulunduğu bin 500 dekar alanın tabiat anıtı olarak ilan edilerek mevcut Gümeli Tabiat Anıtı?na ekleneceğini söyledi. Örmeci, tabiat alanının böylece 5 bin dekara çıkacağını ifade etti.

ZONGULDAK,(DHA)