07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Cumhurbaşkanı’nın oteline baskında çarpıcı detaylar

Cumhurbaşkanı’nın oteline baskında çarpıcı detaylar

Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz Cuma gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele yapılan saldırıyla ilgili önemli ayrıntı ortaya çıktı. Astsubay Kuzu, ifadesinde 'Burada PKK üst sorumlusu var, onu alacağız, helikoptere binmeden pilotlarla tartışma oldu' dedi. Alanda helikopter çalışır vaziyette yarım saat beklediklerini de aktaran darbeci askerlerden Yüzbaşı Haldun Gülmez, 'Yakıt almadan 15 dakika yerde kaldık. Pilotlar görev uçuşunda olduklarını söyledi. Ardından yakıt alıp havalandık" dedi.

Hava üssünün imamı Zekeriya Kuzu, FETÖ’yü itiraf etti

Geçen pazartesi gününden beri emniyetteki sorgusu süren Zekeriya Kuzu, ifadesinde tüm suçlamaları kabul etti. Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik saldırının ayrıntılarını anlatan Zekeriya Kuzu, “Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, darbe girişiminden yaklaşık bir hafta önce bize, ‘Size Güneydoğu’da görevlendirme var’ dedi. Cuma günü de saat 17.00 sıralarında üs komutanı Ramazan Elmas, Taner Binbaşı ve beni odasına çağırdı. Odada bulunan Gökhan Şahin Sönmezateş çalışma olacağını, bizlere gerek olabileceğini söyledi. Tümgeneralin isteğiyle muharebe arama kurtarma (MAK) timi için 50 kişilik malzeme hazırladık.

“PKK ÜST SORUMLUSU VAR, ONU ALACAĞIZ”

Taner Binbaşı, ‘yeterli personel gelmiyor, sizden de yararlanacağız’ dedi. Bana da yukarıdan çekilmiş bir fotoğrafta kırmızı kalemle işaretlenmiş yeri gösterdi, ‘Burada PKK üst sorumlusu var, onu alacağız’ dedi” diye konuştu.
Astsubay Zekeriya Kuzu, Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş’in, gelecek olan özel kuvvetlere bağlı timin işlerini bildiğini, kendilerinin de artçı kuvvet olarak görev yapacağını söylediğini anlattı.

HELİKOPTER PİLOTLARIYLA TARTIŞMA ÇIKTI
Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı timin helikopterle Çiğli’ye geldiğini anlatan Astsubay Kuzu ifadesinin devamında şunları söyledi: “14 kişiydiler. Hepsi kamuflajlıydı. Teçhizatları yoktu. İsmini Şükrü binbaşı olarak bildiğim kişi ‘malzemeler bunlar mı’ diye sordu. Sonra herkes malzemesini aldı. Helikoptere binmeden pilotlarla tartışma oldu. Gökhan Paşa ‘Ben Genelkurmay Başkanı adına buradayım. Cumhurbaşkanını alıp geleceksiniz’ dedi.”

Üzerinden Gülen’in duası çıkan Yüzbaşı Gülmez’in itirafı:

OPERASYON NOKTASI SÜREKLİ DEĞİŞTİRİLMİŞ

İfadesinde, hava üssünde beklediklerini, operasyon noktasının sürekle değiştiğini söyleyen Yüzbaşı Haldun Gülmez, “Teçhizat yetersizliğinden ve hazırlıksız olduklarından dolayı durumdan rahatsız oldum. Ancak bana söz düşmeyeceği için bir şey söylemedim. Sonra helikopter başına gittik. Orada cumhurbaşkanından bahsedilip bahsedilmediğinden emin değilim. Bahsedilmiş olabilir. Benim görev tanımım belliydi. Sadece adamlarımızı vurmamaya dikkat edecektim. Bu nedenle yerde operasyon yapacak kişilerin miğferlerine kimyasal çubuk yerleştirmiştik. Ben onları bu şekilde diğerlerinden ayırt edecektim” dedi.

Alanda helikopter çalışır vaziyette yarım saat beklediklerini de aktaran darbeci askerlerden Yüzbaşı Haldun Gülmez, “O esnada görevin iptal olduğu ve Ankara’ya gideceğimiz söylendi. Helikopteri boşaltmamız istendi. Ben de başka bir helikoptere taşındım. Ardından tekrar Marmaris’e gideceğimiz söylendi. Bir kez daha aynı helikoptere geçtim. Marmaris’e geldik. Sahil ışıklıydı. Gece görüş gözlüğünü etkiliyordu. Helikopterler, personeli indirdikten sonra havada beklemeye başladılar. Benim içerisinde bulunduğum helikopterin yakıtı azalınca ayrıldık. Ayrılana kadar çatışma yaşanmadı. Dalaman’a gittik. Kule bizden kimliğimizi ve niyetimizi bildirmemizi istedi. Pilotlar cevap vermeden doğrudan iniş yaptılar. Yere indikten sonra kule, motor susturmaları ve yere inmeleri talimatını verdi. Pilotlar yakıt verilmesini istedi. Kule de etrafımızın sarıldığını talimatlara uyulması gerektiğini söyledi. Yakıt almadan 15 dakika yerde kaldık. Pilotlar görev uçuşunda olduklarını söyledi. Ardından yakıt alıp havalandık” dedi.