Almanya’da Federal Parlamento’nun 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirdiği tasarısı kabul edildi.
İktidardaki Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile muhalefetteki Yeşiller’in “1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlıklı karar tasarısını onaylandı.Türkiye, bugün parlamentoda oylanacak Ermeni soykırımı tasarısı öncesi Almanya’ya karşı tepkinin tonunu düşürdü. Ankara Berlin Büyükelçisi’ni geri çekmeden soykırım karşıtı tezini savunmayı sürdürmeyi planlıyor.
Rusya Dahil 27 ülke tasarıyı tanıyor
DW Türkçe’nin aktardığına göre oylamadan önce yapılan görüşmelerde, Norbert Lammert “Eleştirilere açığız ama meclisin ifade özgürlüğünü engelleme amaçlı tehditler kabul edilemez, bizi caydıramaz. Türkiye’deki mevcut hükümet 100 yıl önce yaşananlardan sorumlu değildir” dedi.
Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de “Konu, Türk dostlarımıza ahlak hocalığı yapmak, başkalarının işine karışmak değil. Bu, Almanya’nın da tarihinin bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.
Başbakan Angela Merkel’in 2-2.5 saat sonra yapması planlanan basın toplantısında söz konusu kararı da değerlendirmesi bekleniyor.
Taslak metnin başlığının yanında iki ayrı yerde de ‘soykırım’ kelimesine yer veriliyor. Ayrıca taslakta Alman hükümeti, ‘1915-1916 yıllarında Ermenilere yönelik sürgün ve imha politikası ile Alman İmparatorluğu’nun rolü konusunda kamuoyunun kapsamlı olarak aydınlatılması çalışmalarına katkı sağlamaya ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve iki halk arasında barışma sürecini ileriye taşıyacak faaliyetleri desteklemeye’ çağrılıyor.
‘Ermeni Soykırımı’ Rusya dahil 27 ülke tarafından resmen tanınıyor.