02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Sinema Emekçilerine “Reis” Kazığı
Sinema Emekçilerine “Reis” Kazığı

Sinema Emekçilerine “Reis” Kazığı

Tayyip Erdoğan‘ın hayatını konu alan “Reis” filminde skandal. Filmin yapımında çalışanların ücretlerinin ödenmediği ortaya çıktı. Çalışanlardan 10’u, alacaklarının ödenmemesi nedeniyle yargı yoluna başvurdu. Diğer çalışanların ise yargı masrafları nedeniyle hakkını arayamadığı anlaşıldı.

Odatv’nin haberine göre, Tayyip Erdoğan’ın hayatını konu alan “Reis” filmi, Erdoğan’ın doğum günü olan 26 Şubat’ta gala yaptı. Galaya fi,lmin yönetmeni ve set çalışanları katılmamıştı. Şimdi o protestonun nedeni ortaya çıktı.

Çalışanların 10 binlerce liralık alacağı ödenmemiş

“Reis” filminin yapımcılığını yapan Kafkasör Film Akademisi ve Garantialsat Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’nin çok sayıda set çalışanının ücretini ödemediği ortaya çıktı. Yapımcı şirkete ihtarda bulunan çalışanlar, Avukat Ceren Kalı aracılığıyla bu kez icra yoluna gitti. Yaklaşık 10 çalışanın icra yoluna gittiği, bir kısmının ise yargı masrafları nedeniyle hakkını arayamadığı öğrenildi. İcra Müdürlüğü’ne yapılan başvuruda “Reis” filminin çalışanlarının 90 bin TL’den 5 bin TL’ye kadar on binlerce liralık alacağının bulunduğu anlaşıldı.

b126
“Önce yapımcı gönderildi sonra paralar ödenmedi”

Ayrıca, filmin yönetmeni Hüdaverdi Yavuz’un çekim sırasında ve sonrasında yaşanan sorunlar nedeniyle galaya katılmayacağını açıklaması damga vurdu.

Bağımsız Sinema Merkezi’nin aktardığına göre, zorlu geçen çekim sürecinde yaşanan kimi tatsızlıkların buna neden olduğunu kaydeden Hüdaverdi Yavuz, galaya katılmama nedeni ve filmin çekim sürecinde yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:

“En başında yapımcı olarak yola çıktığım kişi olan Ali Avcı, doğru mu yanlış mı asla bilemeyeceğim suçlamalarla ve hoş olmayan tarzda gönderildi. Bu sırada Kıbrıs’ta çekimlere başlamıştık. Deneyimsiz bir ekiple baş başa kaldık. Sonrasında sette hoş olmayan durumlar yaşandı. Ekibin haftalıkları ödenmedi mesela. Kıbrıs çekim programının bir kısmı tamamlanmadan İstanbul’a dönme kararı alındı ve hiçbir gerekçe gösterilmeden 70 gün çekimlere ara verildi. Bu arada yapım sorumluları yeniden değişti. Sonra onlar da kovuldu.Yapıma dair yapabildiği sadece finans sağlamak olan kişi filmi bitirmem için ricada bulundu. Belki artık sorun yaşamayız düşüncesiyle ekibi yeniden toparladım. Tabi kötü muamele görmeleri nedeniyle kimileri gelmedi, onları yenileriyle takviye etmek zorunda kaldım. Bu yüzden yapımcı arkadaşla tartıştım ve bir daha da kendisiyle görüşmedim. Her şeye rağmen çekimleri ve kurguyu tamamladım. Ama filmin post prodüksiyon kısmı bana yaptırılmadı. Yaz ayları filmin post prodüksiyon işlemlerini tamamlatmak yerine, alacaklarını almaya çabalayan ekibin karşılaştıklarını dinlemekle geçti. 2016’nın Eylül ayında Garantialsat şirketinden Fatih Ay beni aradı. Şirketi devraldıklarını, filmi benim tamamlamamı istediklerini söylediler. Ben de ekibin ve benim alacaklarımın ödenmesi, önceki yapımcının filmin hiçbir yerinde olmaması şartıyla bunu yapabileceğimi söyledim. Benim alacağımı ödediler, şirketin devir belgelerini gönderdiler; ben de yeniden filme döndüm. Yapılan müzik eksik, dublaj, 3D çalışmalar çok kötü yapılmıştı. Hatta kurguda manasız değişiklikler bile yapmışlardı. Neyse kurguyu tekrar düzelttim, müzisyenle görüştüm.Tam o sırada vizyon tarihi ertelendi. İşi de durdurdular. Ocakta aynı insanlar tekrar bana geldiler, ‘3 Mart’ta vizyondayız, artık filmi tamamlamamız lazım’ dediler. Ben de ‘peki’ dedim ama bu arada şirketin yeniden eski sahibine iade edildiğini ve bana gelen haberlerden hala ekibin önemli bir kesiminin alacaklarını ödemediklerini öğrendim. Ekip sendika avukatı vasıtasıyla yasal yollardan hak arama yoluna gitti.”