Uçak krizinin ardından Erdoğan’ın özür dilemesi ile normalleşmeye başlayan Türkiye ile Rusya arasında şimdi de doğalgaz krizi patlak verebilir. Rusya’nın devlet doğalgaz tekeli şirketi Gazprom, fiyatta anlaşamadığı tüm Türk özel şirketlerini dava etme kararı aldı.
TürkRus.com internet sitesinin haberine göre,Rus Kommersant gazetesi manşetten verdiği haberde, ikili ilişkiler düzelme sürecine girerken “gaz çatışmasının” daha da büyümeye başladığına işaret edildi. Habere göre, Gazprom, 2017 gaz satış fiyatını yüksek bularak kabul etmeyen tüm alıcı Türk özel şirketleri aleyhinde Stockholm’deki Tahkim Mahkemesi’de dava açmak için düğmeye bastı. Gazprom Export şirketinin belge hazırlığında olduğu bildirildi.
İşte dava edilecek Türk şirketleri
Dava edilecek şirketler arasından Akfel Gas, Enerco Enerji, Avrasya gaz, Bosphorus gaz, Shell ve Kibar Enerji şirketleri bulunuyor. Şirketler Gazprom’un fiyatını yüksek bulup indirim istiyor. Bu şirketler yılda yaklaşık 10 milyar m3 gaz alıp Türkiye’de satıyor. 17 milyar m3 gazı ise Botaş alıyor. Gazete, tarafların fiyatta anlaşamadıklarını, bu durumda Gazprom’un Almanya’dan sonra ikinci büyük alıcısı olan Türkiye’de özel şirketlerle mahkemelik olacağını yazdı. Asıl büyük alıcı olan Botaş ile şimdilik bu boyutta bir sorun yaşanmıyor.
“Gazprom kendi ticari çıkarlarını korumaya çalışıyor”
Uzmanlar Gazprom’un politik konuların dışında, kendi ticari çıkarlarını korumaya çalıştığı yorumunu yapıyor. Bu gelişmelerin, Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı boru hattı projesi için anlaşmanın sağlandığı bir ortamda yaşanması dikkat çekiyor. Öte yandan Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Zubkov, şirketin bu yıl Türk Akımı’nın da aralarında bulunduğu 3 dev projeyi finanse edeceğini söyledi. Sputnik’in aktardıpına göre Zubkov “Bu yıl Sibirya’nın Gücü, Kuzey Akımı-2 ve Türk Akımı’nı finanse edeceğiz” dedi. Kararın yönetim kurulu tarafından alındığını ve her bir proje için önemli miktarda bütçe ayrıldığını belirten Zubkov, bu sebeple şimdilik her şeyin planlandığı gibi gittiğini vurguladı. Gazprom 2016 yılında Sibirya’nın Gücü projesinin inşası için 76.2 milyar, Türk Akımı’nın inşası için 23.5 milyar ruble yatırım yapmıştı.