02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » İddianamede Aksakallı Çelişkisi
İddianamede Aksakallı Çelişkisi

İddianamede Aksakallı Çelişkisi

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Karargâhı’nda yaşananları kapsayan çatı iddianamede Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ile ilgili çok tartışılacak bir çelişki ortaya çıktı. O gece televizyona bağlanarak darbe girişimine tepki gösteren Aksakallı’nın da diğer komutanlar gibi rehin alındığı iddia edildi.

Cumhuriyet gazetesinden Sertaç Eş’in haberine göre, 15 Temmuz’a ilişkin çatı iddianamede sanıkların üst düzey komutanları derdest etmeleri nedeniyle haklarında “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçuyla da ceza istendi. İddianamede darbe girişiminin bastırılmasında önemli rol oynayan Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın da derdest edildiği iddiası yer aldı. Aksakallı,  televizyona bağlanarak darbe girişimine tepki göstermişti.

Darbecilere “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlaması

Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargâhı’nda yaşananları içeren çatı iddianamesindeki çelişki dikkat çekti. Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve çok sayıda üst düzey komutanın derdest edilmesini de kapsayan iddianamede sanıklara çok sayıda suç yöneltiliyor. Bunlardan birisi de “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçu. İddianamenin 990. sayfasında sanıkların, aralarında Hulusi Akar, Yaşar Güler, İhsan Uyar, Tevfik Fikret Erbilgin, Uğur Tarçın, Metin Gürak, Atilla Gökesaoğlu, Ertuğrulgazi Özkürkçü, Göksel Sevindik, Fahri Kasırga, Abidin Ünal, Kamil Başoğlu, Mehmet Şanver, Hasan Küçükakyüz, Atilla Gülan, Mehmet Özlü, Bahri Biber, Ahmet Biçer, Zekai Aksakallı, Ömer Şevki Gençtürk, Tuncay Polat’ı hürriyetlerinden yoksun bıraktıkları iddia ediliyor. Ayrıca sanıkların mağdurlara karşı işledikleri bu suçtan ayrı ayrı cezalandırılmaları talep ediliyor.

Aksakallı, rehin alınan komutanlar arasında mıydı?

Mağdurlar arasında darbe girişiminin olduğu gece darbenin bastırılmasında önemli rol alan, hatta beklenmedik bir şekilde televizyonlara çıkarak “darbecilerin başarısızlığa uğrayacağını” söyleyen Aksakallı da yer alıyor. Ancak ifadesine de yansıyan gerçeklere göre o gece Aksakallı derdest edilmemişti. Aksakallı, kendisini derdest etmek isteyen subayların elinden kurtulmuş, çıkan çatışmada eşi ayağından hafif yaralanmıştı. Derdest girişiminden kurtulan Aksakallı, Ankara Kirazlıdere’deki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Spor Okulu’nu kendine karargâh yaparak darbe girişiminde bulunanlara müdahale etmişti. Darbe gecesi, Aksakallı’nın emriyle karargâh nöbeti tutan Ömer Halisdemir, Özel Kuvvetler’i ele geçirmeye çalışan Tuğgeneral Semih Terzi’yi öldürmüş ve kendisi de şehit olmuştu. Aksakallı ayrıca Genelkurmay Karargâhı, derdest edilen komutanların tutulduğu Akınca Hava Üssü gibi yerlere düzenlenen operasyonları yönetmişti.