Brüksel’de yapılan AB ile mlteci sorunu konusundaki müzakarelerde Ahmet Davutoğlu zafer kazandık diyerek “Kayseri Pazarlığı” yaptık demişti…Avrupa basını o görüşmelerdeki varılan prensip kararlarının da değiştiğini duyurdu…Yani “Kayseri Pazarlığı” zafer değil hezimetle sonuçlanabilir.
İşte BBC Türkçe’nin haberine göre Avrupa basınında Brüksel’de prensipte varılan mutabakattaki AB’nin fikrinin değiştiğine ilişkin haberlerden başlıklar;
FİNANCAL TİMES GAZETESİ:
Gazete, AB’nin mülteci sorununun çözümü için daha önce Türkiye ile vardığı prensip anlaşmasının koşullarını değiştirme kararını aldığını yazdı. Financial Times’ın internet sitesindeki haberde, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın, Türkiye ile üyelik müzakereleri konusunda Kıbrıs Rum Yönetimi’Nin taleplerine destek verdiği belirtildi.
AB’ye Üyelik için Yeni Fasılların açılma sözü yok
Habere göre, bugün başlayacak ve iki gün sürecek AB zirvesinin mevcut taslak metninde, birlik üyesi ülkeler Ankara’nın talebinin aksine Türkiye’ye, üyelik müzakerelerinde beş faslın daha açılması sözü vermiyor. Financial Times’ın Brüksel’den bildiren muhabiri Duncan Robinson, AB liderlerinin metinde bunun yerine, “mümkün olan en kısa süredede yeni başlıkların açılması kararına hazırlanmaktan” söz ettiklerini öne sürdü.
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis daha önce, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde anlaşmayı veto etme tehdidinde bulunmuştu.
Rum yönetimi, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımaması ve limanları ile havaalanlarını Kıbrıs bandıralı gemilere ve uçaklara açmaması gerekçesiyle, Türkiye ile beş müzakere başlığını dondurmuştu.
“Türkiye’nin AB Süreci Zorluklarla dolu”
Yine Financial Times’ın iç sayfalarındaki bir haberde de esasında AB ile Türkiye arasında varılan prensip anlaşmasının uygulanmasının da zorluklarla dolu bir süreç olduğu belirtiliyor.Gazetenin Brüksel’deki muhabirleri Alex Parker ve Duncan Robinson’a göre en büyük zorluklardan biri de, AB’nin en zayıf devletlerinden Yunanistan’tan, anlaşmanın yerine getirilmesi için önemli bir rol oynamasının istenmesi.
İşte gazeteye göre göre bu zorluklar;
– Yasal sorunların da giderilmesi ile anlaşmaya zemin hazırlanması
– Yunanistan’da sığınmacılar yönelik işlevsel yeni bir sistem kurulması
– Yetkililerle işbirliği yapmayan göçmenlerin yönetimi
– Türkiye’de de sığınmacılara yönelik yeni bir sistem oluşturulması
– Mültecilere, Avrupa’ya gidişleri için yasal bir yol açılması
THE GUARDİAN GAZETESİ
Daha az Suriyeliye Avrupa kapısı açılacak
İngiliz Guardian gazetesi ise AB liderlerinin prensip anlaşmasında değiştirdikleri hükümlerden birinin de, Avrupa ülkelerinde yaşamalarına izin verilecek Suriyeli mültecilerin sayısı olduğunu yazdı. Prensip anlaşmasının temel maddesi, Türkiye kıyılarından yola çıkıp Yunan adalarına ulaşan Suriyeli mülteciler dahil tüm göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesi. Bunun karşılığında AB ise Türkiye’ye gönderilen her bir Suriyeli karşılığında Türkiye’den bir mülteci alacak.
Guardian’daki Brüksel muhabiri Jennifer Rankin ve Rowena Mason imzalı habere göre, AB üyesi ülkelere alınacak Suriyelilerin sayısı 72 bin ile sınırlandırılacak. Bu kişilerin 18 bini AB üyelerinin geçen yıl vardıkları anlaşma uyarınca gönüllülük esasına göre ülkeler arasında paylaştırılacak. Kalan 54 bin kişi ile ilgili mevzuat için ise AB yasalarında değişiklik yapılması gerekecek.
TIMES VE DAİLY TELEGRAPH’TAN AB YORUMU
“Merkel güvence vermeye çalıştı”
İngiliz gazetelerinden Times ve Daily Telegraph’da da konuya ilişkin haberler ve yorumlar YER ALDI. Almanya Başbakanı Angela Merkel dün yaptığı açıklamada Türkiye’nin AB üyeliğinin şu anda gündemde olmadığını söylemişti. Times bu açıklamayı, “Merkel söz veriyor: Türkiye’ye AB’de yer yok” başlığı ile verdi.Gazeteye göre Türkiye’nin üyelik müzakerelerinde kayırılmayacağı sözü veren Merkel böylece, kendisini insan haklarına yönelik kaygıları gözardı etmekle suçlayan kesimlere güvence vermeye çalıştı.