Alman müsteşarın İncirlik’i ziyaretine izin verilmemesi Berlin’de tepkiye yol açtı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “askeri olmayan heyetlerin ziyareti uygun görülmemiştir” açıklamasını yaptı.
Çavuşoğlu, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında “Konuşlu birlikteki askerler dışındaki kişilerin gelmesini uygun görmüyoruz, son derece net. İncirlik üssüne gelmek isteyen askeri ve teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor. Fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin özellikle de siyasetçilerin İncirlik’e ziyareti uygun görülmemektedir” diye konuştu.
Daha önce savunma bakanı ziyaret etmişti
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Ocak ayında İncirlik’e giderek burada görevli Alman hava kuvvetleri mensuplarını ziyaret etmiş, Türk mevkidaşı İsmet Yılmaz ile de İncirlik’te bir görüşme gerçekleştirmişti.
“Bu, her türlü siyasi mantıktan uzak”
Türkiye’nin, Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe’nin İncirlik’i ziyaret etmesine izin vermemesi Alman siyasetinde sert tepkiye yol açtı. Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Federal Meclis dış ve güvenlik politikaları sözcüsü Florian Hahn, Ankara’nın tavrını eleştirerek, “Bu, her türlü siyasi mantıktan uzak, NATO müttefiği bir ülkeye karşı sorumsuzca davranıştır” dedi.
“Hesaplanmış provokasyon”
Türkiye’nin tavrını “hesaplanmış provokasyon” olarak değerlendiren Hahn, bunun Almanya’nın güvenlik politikalarını etkilediğini söyledi. CSU sözcüsü Hahn, “Tornado keşif uçaklarını konuşlandırabilmek için Ürdün’deki Amman hava üssü olmak üzere alternatif yer arayışına girmeliyiz” ifadelerini kullandı.
“Uygun karşılık verilmeli”
Eski Savunma Bakanı Franz Josef Jung da “Mitteldeutsche Zeitung” gazetesine yaptığı açıklamada Türkiye’ye tepki gösterdi. Hristiyan Demokrat Birlik partisi (CDU) mensubu Jung, “Türkiye’ye tarafımızca uygun bir karşılık verilmelidir” dedi.
Bild gazetesine konuşan Yeşiller Partisi’nin savunma politikaları uzmanı Tobias Lindner ise Alman hükümetini İncirlik’te askeri üs kurma planından vazgeçmeye çağırdı.