Yükseköğretim Kurulu, üniversiteden bir aya kadar uzaklaştırma cezası gerektiren disiplin maddelerine yeni bir suç daha ekledi: Huzur bozucu eylemlerde bulunmak
Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni’nin haberine göre, OHAL döneminde üniversitelerde yüzlerce öğrenciye ceza verilmesinin ardından YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde bir değişiklik daha yaptı. Artık üniversitelerin “huzurunu bozucu eylemlerde” bulunan üniversite öğrencilerine bir aya kadar uzaklaştırma cezası verilebilecek. Ayrıca bir üniversitede açılan soruşturmaya, başka bir üniversiteden soruşturmacı da atanabilecek.
Üniversiteden üniversiteye soruşturmacı transferi
Eski yönetmeliğe göre, soruşturmalarda öğrencinin eğitimine devam ettiği üniversiteden akademisyenler soruşturmayı yapıyor ve öğrencinin ifadesini bu akademisyenler alıyordu. Yapılan değişiklikle birlikte yetkili amirler gerekli gördükleri takdirde başka bir yükseköğretim kurumundan soruşturmacı görevlendirilmesini talep edebilecek.
Yeni yönetmeliğe göre üniversiteden iki dönem için uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçlarına, “soruşturma ile görevlendirilenleri tehdit etmek” de eklendi.
Cezaya uymayana 1 dönem daha
Değişiklik kapsamında yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası almış olmasına rağmen bu karara uyulmaması da bir yarıyıl için uzaklaştırma cezasını gerektiren eylemler arasında yer aldı.
Daha önce öğrencinin yazılı olarak sunmayı talep etmesi halinde kendisine üç günden az olmamak üzere süre verilebilmesine olanak veren madde değiştirilerek “Savunma yapmak üzere gelen kişi, savunmasını sözlü olarak yapabileceği gibi yazılı olarak da sunabilir. Yazılı savunma sunulduktan sonra soruşturmacı öğrenciye ek sorular yöneltebilir” ifadeleri kullanıldı.
İşte yeni yönetmeliğe göre okuldan uzaklaştırma nedenleri;
-Yükseköğretim kurumu personeli ve öğrencilerini tehdit etmek,
– Yükseköğretim kurumlarında işgal ve benzeri fiillerle yükseköğretim kurumunun hizmetlerini engelleyici eylemlerde bulunmak,
-Kurum personeli ve öğrencilerine fiili saldırıda bulunmak,
– Yükseköğretim kurumlarında hırsızlık yapmak,
– Yükseköğretim kurumu bünyesinde mevcut bina, demirbaş eşya ve benzeri malzemeyi tahrip etmek veya bilişim sistemine zarar vermek,
– Sınavlarda kopya çekmek veya çektirmek,
-Seminer, tez ve yayınlarında intihal yapmak.
Ek madde “g) Yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası almış olmasına rağmen, bu karara uymamak.”
Eğitim Sen karara tepkili
Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Son çıkarılan torba yasa ve yönetmelik değişikliği ile sendikal faaliyetlerin hem yükseköğretimde hem 657’de siyasi amaçlı eylem ve etkinlikler diye bir başlık açılarak cezaların ağırlaştırıldığına tanık oluyoruz’’ dedi. Karaca, şöyle devam etti: “Bu yapılanlar, üniversitelerde kaos ve baskı yaratacak. Üniversitelerde demokratik faaliyetler, düşünceyi açıklama özgürlüğü yasaklanmış olacak.”