Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürttüğü, Jandarma eski Genel Komutanı Eşref Bitlis’in ölümüne ilişkin soruşturma zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesi kapandı…Başsavcılık zaman aşımı nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Savcılığın verdiği kararda, şüpheli olarak beyanı alınan JİTEM’in kurucularından “Ergenekon” davası sanığı Arif Doğan ile “şüpheli olabileceği değerlendirilen” Tayyar Tarhan’ın vefat etmeleri nedeniyle haklarında kovuşturma yapılamayacağı belirtildi. Şüpheli Aytekin Özen’in ise suçlamaları reddettiği ve hakkında dava açılmasını gerektirecek yeterli delil bulunmadığı kaydedildi.
“Somut kanıt yok. Medya speküle etti”
Dosyadaki bilgi ve belgelere göre, “olayda bomba kullanılıp kullanılmadığının tespitinin mümkün olmadığının bildirildiği” aktarılan kararda, “Bu nedenle, özellikle medyada speküle edilen sabotaj iddiasına ilişkin herhangi bir somut kanıt ortaya konamamıştır” denildi.
Savcılık: 20 yıllık zaman aşımı nedeniyle kovuşturmaya yer yok
Olayın, “nitelikli şekilde insan öldürme” suçu oluşturulduğu kabul edilse dahi öncelikle zaman aşımı hükümlerine göre ele alınması gerektiğine yer verilen kararda, suç tarihinde yürürlükte bulunan ve şüphelilerin lehine olan 765 sayılı mülga Türk Ceza Kanunu’na göre, eylemin 20 yıllık asli, zaman aşımını kesen hallerin varlığı halinde ise toplamda 30 yıllık eklemeli-nihai zaman aşımı süresine tabi olduğu belirtildi. Kararda, zamanaşımını durduran veya kesen bir işlem bulunmadığı ifade edilerek, bu sebeple soruşturmada “20 yıllık asli zamanaşımı süresinin dolduğunun” kabulüyle, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği kaydedildi.
Eşref Bitlis Nasıl Ölmüştü?
Orgeneral Eşref Bitlis, Güvercinlik Askeri Havaalanı’ndan 17 Şubat 1993’te kalkan uçağın kısa süre sonra düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti.
Olaya ilişkin soruşturmayı yürüten TMK’nın 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nce, şimdiye kadar “Ergenekon” davası sanıklarından emekli Albay Arif Doğan’ın da arasında bulunduğu bazı kişilerin “şüpheli” sıfatıyla ifadesine başvurulmuştu.
Yine, 28 Şubat soruşturmasının tutuklu zanlısı dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir, eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, dönemin Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, düşen uçağın enkazını inceleyen kaza kırım heyeti başkanı emekli Albay Erdal Özden ve emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu’nun da bulundu çok sayıda kişi ise “tanık” olarak dinledi.
Başsavcıvekilliği’nin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazdığı talimat doğrultusunda, “Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük de soruşturma kapsamında ifade verdi.
Düşen uçağın enkazının hurdacıya satıldığının ortaya çıkmasının ardından Savcı Şahin, kaza sonrasında çekilen fotoğrafları incelenmek üzere uzman ekibe göndermiş, ancak bu inceleme de kazayı aydınlatmamıştı.