02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » Düşsel Bir Yolculuk: Zootopia
Düşsel Bir Yolculuk: Zootopia

Düşsel Bir Yolculuk: Zootopia

Yönetmenliğini animasyon dünyasının dev isimleri Byron Howard, Rich Moore ve Jared Bush’un paylaştığı senaryosu ise Jared Bush ve Phil Johnston’a ait olan Zootopia filminin bütçesi 150 milyon dolar. Zootopia, dünya çapında 1 milyar dolar gişe hasılatını aşan 26 filmden birisi.

thumbnail_MXdzcjNhSG85aHNsNmw2QWNMcXBkMnpRR2h4eWpSMm9XVnFYVy9GNy9SZDdLTXYvVXJpUmxnPT0

Zootropolis: Hayvanlar Şehri

Sevimli tavşan Judy Hopps, hayvanlar şehrindeki canlıların devamlı olarak kalıplaşmış/rutine bağlamış iş hayatından bıkmış ve kendisinin fark yaratabileceğine inanmaktadır. Bunun için ne isterse olunabileceği ve tüm hayallerin gerçekleşebileceği yer olarak kabul edilen Zootropolis şehrine gitmeye karar verir. Fakat Zootropolis, Judy’nin hayallerinde kurduğu ütopik dünyadan çok farklıdır.

ŞİMŞEK

Burada düzen zor yoldan işler. Nick adında kurnaz bir tilki tarafından dolandırılan Judy, bu gidişata bir ‘dur!’ der ve ipleri eline alır. Sevgi dolu kalbi sayesinde tüm zorlukların üstesinden gelir ve kurnaz tilki ile arkadaş olarak maceralara atılır.

thumbnail_ZOOTROPOLİS

Düşsel Yerler

Beni en çok etkileyen bölümlerden birisi Judy Hopps karakterinin ‘Korkmamız gereken tek şey korkunun kendisidir’ sözünü söylediği yerdi. ABD’nin 32. Başkanı Franklin Roosevelt’in söylediği bu söz filmin başında çelimsiz tavşanın vücudunda mangal gibi bir yürek olduğunun habercisi. Ağır hareket eden hayvanların çalıştığı motorlu taşıtlar dairesindeki Şimşek karakteri ve arkadaşları bana Jules Verne’in, bir evlilik kararını on yılda verecek kadar ağırkanlı insanların yaşadığı Quiqendone kentini anlattığı Doktor Ox’un Deneyi eserini anımsattı. Film de Etimolojik olarak yok yer anlamına gelen Utopia kelimesinden türeyen Zootopia, gerçekleşmesi imkânsız düş ülkesi manasında kullanılıyor. Eserleri, görüşleri ve yaşam tarzıyla Kral’a ters düşen, 6 Temmuz 1535’te “kötü bir amaç uğruna haince ve şeytanca davranmak’’ suçuyla kafası kesilerek idam edilen, İngiliz yazar Thomas More’un 16. Yüzyılın başlarında kaleme alıp ideal bir devleti betimlediği Utopia eserinden gelir. Daha öncesinde M.Ö.380 lerde Antik Klasik Yunan filozofu Platon (Eflatun), siyasal felsefe yapıtı Devlet’te öngördüğü yasalar ile ideal toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatır. İtalyan şair, yazar, Platoncu filozof Tomasso Campanella, Güneş Ülkesi adını verdiği ütopik eserinde bilim/felsefe ve özgürlük düşüncesinin hakim olduğu bir düzen yaratır. 16.yüzyıl İngiliz filozofu Francis Bacon, Yeni Atlantis adlı ütopik yapıtında kişisel bir ideal ve düşlem ürünü ortaya koyar. Hayali ve düşsel yerleri konu alan en eksiksiz yapıt Arjantinli yazar Alberto Manguel (Borges’in öğrencisi) ve İtalyan tarihçi Gianni Guadalupi’nin eseri Hayali Yerler Sözlüğü’dür.

İYİ SEYİRLER DİLERİM
Efe TEKSOY